ОСОБЛИВОСТІ КОНСУЛЬТУВАННЯ СІМЕЙ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ - КУЛИК, Іванна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті висвітлюються особливості консультування сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Автор розкриває теоретичні та практичні засади консультування сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальну послугу консультування автор визначає як складову професійної діяльності у галузі соціальної роботи. Розкриває поняття консультування, яке визначає як стратегію, технологію та метод професійної допомоги. Аналізує поняття складні життєві обставини, визначає суть і зміст поняття сім’я, що перебуває у складних життєвих обставинах. Наводить типологію сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Виділяє причини виникнення складних життєвих обставин. Відповідно до Державного стандарту консультування визначає види, методи та форми консультування. Види консультування: інформаційно-мотиваційне; орієнтоване на вирішення завдання; за принципом «рівний – рівному»; психологічне; кризове. Методи консультування: індивідуальне; групове; сімейне. Форми консультування: контактне (віч-на-віч); дистанційне (телефонне, он-лайн). Розкриває етапи консультування: початковий (оцінка проблеми, складання плану консультування), основний (безпосередньо етап консультування та здійснення підтримки сім’ї, що перебуває у складних життєвих обставинах), завершальний (висновок про результат роботи, оцінка ефективності проведених заходів). Особливий акцент автор робить на встановленні та підтримці контакту з сім’єю, що перебуває у складних життєвих обставинах. Наголошує на щирості, теплоті, емпатії, повазі, підтримці з боку консультанта і передачі настанов сім’ї, що перебуває у складних життєвих обставинах.