ЯКІСТЬ ПОДРУЖНЬОГО ЖИТТЯ У СІМ’ЯХ, ДЕ ВИХОВУЮТЬСЯ ДІТИ З АУТИЗМОМ - СТОЛЯРИК, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Виховання дитини з аутизмом впливає на загальну якість життя сім’ї, в тому числі на якість подружніх взаємовідносин між партнерами. Мета даного дослідження – на основі системного аналізу наукової літератури та шляхом емпіричного дослідження (генеральна сукупність вибірки – 90 осіб, що виховують дітей з аутизмом) виявити соціальні проблеми, що погіршують якість подружнього життя партнерів, які виховують дітей з аутизмом. Дослідження побудоване на емпірико-редукціоністському підґрунті та проводилося на базі Навчально-реабілітаційного центру «Довіра» (м. Львів) методом опитування в рамках дослідження загальної оцінки якості життя сімей, що виховують дітей з аутизмом. Аналіз наукової літератури дав змогу виокремити основні труднощі, які відчувають партнери у подружньому житті внаслідок впливу аутизму дитини: емоційне вигорання, стрес, дисбаланс розподілу обов’язків, деструктивна комунікація, конфлікти. Схожі результати демонструє аналіз даних, отриманих шляхом опитування, які вказують на брак часу у подружжя, зниження рівня довіри, відхід від романтизму, спадання лібідо, зростання суперечок, зосередження локусу спілкування на потребах дитини, страх повторної вагітності, зниження здатності подружжя успішно виконувати сімейні функції. Вказані труднощі систематизовано за наступним кластером: надмірне зосередження на потребах дитини, емоційне збідніння між партнерами, погіршення якості інтимного життя, конфлікти та суперечки, щоденні рутини, стрес, перевтома та емоційне вигорання. Наявна ситуація вимагає уваги соціальної роботи та залучення соціальних працівників до розробки інтервенцій, що здатні покращувати міжособистісні стосунки подружжя, що виховує дитину з аутизмом, в тому числі в нормалізації соціально-психологічного мікроклімату, реорганізації сім’ї, реструктуризації сімейних відносин.