ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ПІГОВСЬКИЙ, Микола (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті порушено проблему соціальної відповідальності особистості в умовах війни та ролі соціальноідповідальної поведінки у розв’язанні проблем, спричинених воєнними діями. Наголошено, що у період війни соціальна відповідальність відіграє визначальну роль у збереженні життя людей, боротьбі з ворогом та налагодженні життєдіяльності країни у цілому. Обґрунтовано ідею про те, що нові виклики, які постали перед Україною у зв’язку з відкритою повномасштабною агресією росії (захист життя та здоров’я громадян; соціальні допомога та підтримка внутрішньо переміщених осіб і біженців, які перебувають закордоном; робота з потерпілими від агресії ворога, що проживають на звільнених територіях; соціальна реабілітація учасників бойових дій і членів їх сімей; робота з людьми, які проживають на тимчасово окупованих територіях; відновлення пошкодженої та відбудова втраченої життєво важливої інфраструктури населених пунктів і ін.) потребують кваліфікованого відповідального втручання фахівців різних спеціальностей, у тому числі – соціальних працівників і соціальних педагогів. Автором запропоновано різні підходи до оптимізації формування соціальної відповідальності у студентів закладів вищої освіти в умовах війни (вивчення курсу «Соціальна відповідальність» та навчальних дисциплін, спрямованих на роботу з конкретними категоріями осіб, в межах яких розглядається соціально-відповідальна поведінка фахівця; виконання спеціальних завдань для індивідуальної навчально-дослідної роботи та практичної підготовки; організація позанавчальної (у тому числі, волотерської) діяльності). Особливу увагу приділено впливу на здобувачів освіти особистого прикладу їх найближчого оточення – студентів і викладачів з яскраво вираженою соціально-відповідальною поведінкою. Окреслено перспективи подальших досліджень в означеній сфері.