МЕДІАЦІЯ ЯК СПОСІБ ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ КОНФЛІКТІВ - ЧЕРНЕТА, Світлана; КАРПІНСЬКА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Стаття присвячена дослідженню медіації як альтернивного способу вирішення соціальних конфліктів, аналізу Закону України «Про медіацію» в частині вимог щодо статусу та навчання медіатора, розкриттю компетентністного підходу підготовки мабутніх фахівців для надання послуги медіації. Актуалізовано увагу на основних перевегах медіації, як способу вирішення соціальних конфліктів, в умовах війни України з росією. Розкрито поняття компетентності, запропоновано конфліктологічну компетентність медіатора розглядати як сукупність когнітивної (ідентифікація конфдікту), аналітичної (аналіз конфлікту та можливостей інтервенції), біхевіористської (вплив на стилі поведінки в конфлікті), інтервенціоністської (визначення способу та дизайну інтервенції в конфлікт) компетенцій. Сформульовано перелік знань, розумінь та умінь необхідних для формування відповідних компетенцій конфліктологічної компетентності медіатора. Запропоновано внести зміни до чинного Закону України «Про медіацію» в частині законодавчої регламентації переліку обов’язкових компетентностей при підготовці медіатора.