ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ЯК ОСЕРЕДОК СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОЛОДІ: УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - ЛЕВЧЕНКО, Наталія; ПАНЧЕНКО, Володимир; КОЛЯДА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті проаналізовано нормативні акти та наукові джерела, які висвітлюють поняття «громадська організація», «молодіжна громадська організація», «дитяча громадська організація», «громадське об’єднання»; описано особливості діяльності платформи «СпівДія»; виокремлено види діяльності платформи; вказано перші організації та молодіжні центри, хаби, простори молодіжні ради, на базі яких було започаткована діяльність платформи «СпівДія»; узагальнено досвід роботи СпівДії в Черкаській області; представлено основні форми волонтерської роботи з дітьми та молоді у межах роботи СпівДії. Виокремлено екосистеми проєктів платформи «СпівДія» – педагогічна та психологічна підтримка для дітей «СпівДія заради дітей», проживання внутрішньо переміщених осіб «СпівДія-Шелтер», юридична підтримка «Спів-Дія – юридична служба», підтримка підприємців «СпівДія-підприємці», підтримка у працевлаштуванні «СпівДія-Працевлаштування». У Законі України визначено, що «молодіжне громадське об’єднання – добровільне об’єднання фізичних осіб віком від 14 до 35 років, та/або молодіжних громадських організацій для забезпечення реалізації та захисту прав і свобод молоді, задоволення її суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших, потреб та інтересів». Громадська організація є головним керівником своєї публічності і власного потенціалу та ґрунтується у своїй діяльності на життєвий досвід її членів. Мета статті – проаналізувати управлінський аспект громадської організації як осередку соціального забезпечення молоді. Матеріали та методи дослідження: аналіз, порівняння та узагальнення наукових джерел із досліджуваної проблеми. Головна мета платформи «СпівДія» – це створення комплексної екосистеми для допомоги та інтеграції внутрішньо переміщених осіб та тих, хто потрапив в складні життєві обставини через військові дії.