ПРОФІЛАКТИКА ВАНДАЛІЗМУ ПІДЛІТКІВ В УМОВАХ ЗАКЛАДУ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - КОНОНЧУК, Антоніна; РИЖЕНКО, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті обгрунтовано важливість соціальної профілактики вандалізму у підлітковому середовищі. Метою дослідження стало визначення особливостей соціальної профілактики вандалізму підлітків в умовах закладу середньої освіти на основі аналізу змісту руйнівної поведінки особистості. Для досягнення поставленої мети були застосовані теоретичні методи: аналіз і синтез психолого-педагогічних, соціально-педагогічних, методичних джерел для розкриття поняття вандалізму та його змісту; порівняння, узагальнення, конкретизація для визначення особливостей, сутності та змісту профілактики підліткового вандалізму. Розкрито сутність вандалізму як агресивної, протиправної поведінки особистості у підлітковому віці. Наголошено на врахуванні вікових, психолого-педагогічних, індивідуальних особливостей підлітків при проведенні профілактичної роботи в умовах закладу середньої освіти. Схарактеризовано види соціальної профілактики вандалізму підлітків. Доведено доцільність використання поведінкової моделі профілактики, а також її реалізацію за допомогою як традиційних, так і інноваційних методів та форм роботи. Науковою новизною дослідження стало визначення особливостей профілактики вандалізму підлітків в умовах закладу середньої освіти. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, спрямованих на з’ясування соціально-педагогічних умов профілактичної роботи.