СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА ДОГЛЯДУ ВДОМА ЯК ІНСТРУМЕНТ ДЕІНСТИТУАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - ГОРЧИНСЬКИЙ, Руслан; ЛЯХ, Тетяна; ПЕТРОВИЧ, Валерій (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Авторами статті проаналізовано поняття «соціальна послуга з догляду», «догляд» та «догляд вдома», окреслений зміст та сутність діяльності за послугою «догляд вдома». Зміст послуги догляду вдома визначений як комплекс заходів, що проводяться за місцем проживання (вдома) отримувача соціальної послуги і полягають у наданні допомоги в самообслуговуванні особам, які частково або повністю втратили/не набули здатності до самообслуговування. Надання соціальної послуги з догляду вдома на професійній основі від фізичної особи є достатньо новою формою цієї послуги. Суть її полягає у тому, що фізична особа – надавач має діяти професійно, із дотриманням норм законодавства та державного стандарту соціальної послуги. При цьому надавачами можуть бути як близькі родичі отримувача послуг, так і сторонні особи – знайомі, сусіди, тощо. То ж догляд вдома на професійній основі – це ще один крок до об’єднання родинного догляду та професійного. Аналіз переліку заходів, які передбачені Державним стандартом догляду вдома як типових при наданні соціальної послуги, дозволив дійти висновку, що окремі заходи сприяють практичній реалізації таких компонентів поняття «догляд», як турбота та піклування. Наявність заходів цих компонентів демонструє важливу особливість послуги догляду вдома – противагу інституційному догляду.