ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕЧНОЇ ПОВЕДІНКИ НЕПОВНОЛІТНІХ У СУЧАСНОМУ КІБЕРПРОСТОРІ - КЛОЧКО, Олексій; ПОНОМАРЕНКО, Людмила (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Сучасне інформаційно-технологічне суспільство надає неповнолітнім можливості для розвитку соціальних компетентностей і особистісного потенціалу. Сучасний кіберпростір став не тільки джерелом отримання та поширення інформації, але й джерелом та засобом соціальної комунікації, а також важливим джерелом дозвілля і розваг. У питаннях формування безпечної поведінки неповнолітніх у кіберпросторі фахівцям доцільно активно використовувати Internet-мережу. У статті апелюємо до узагальненого визначення дефініції «безпечна поведінка у кіберпросторі». Це сукупність дій особистості під час взаємодії із мережею Internet, у ході якої відбувається задоволення інформаційно-пошукових, аналітичних, пізнавальних, дозвіллєвих та інших «корисних потреб» користувача, а також запобігання ризикам та небезпекам залучення його до небезпечного, шкідливого контенту навмисно чи випадково. Мета дослідження полягає у дослідженні загальних шляхів формування безпечної поведінки неповнолітніх у сучасному кіберпросторі. Формуванню навичок безпечної поведінки у кіберпросторі сприятиме розвиток у неповнолітніх відповідної загальної компетентності: «повага до прав людини online»; «участь online»; «збереження здоров’я під час роботи із цифровими пристроями»; «звернення по допомогу та захист». Одним із пріоритетних шляхів ефективного формування безпечної поведінки неповнолітніх у сучасному кіберпросторі є розвиток, просування мережею т.зв. «пізнавального кіберпростору». Зазначений технологічний процес формують спеціально організовані на відповідних платформах активності, івенти. Упровадження такого контенту надає для неповнолітніх можливості для формування навичок безпечної поведінки, особистої медіаграмотності; відвернення уваги від негативного контенту, небезпек у мережі; сприяння правильного, вибіркового ставлення до усього контенту у кіберпросторі; для розвитку відповідних професійних компетентностей у сфері кібертехнологій сучасного цифрового середовища, і проведення на їх основі інноваційного змістовного дозвілля; для розвитку і поширенню ідей кібербезпеки, раціональної і продуктивної поведінки у цифровому просторі; основи правильного усвідомлення можливостей кіберпростору, реалізації свого творчого, інтелектуального потенціалу, розуміння шляхів особистісного становлення і суспільного визнання.