ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ - КОЛОСОК, Андрій; БУДНІК, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті проаналізовано сутність та зміст понять «соціальне проєктування», «педагогічне проєктування», «соціально-педагогічне проєктування», виокремлено найбільш відомі підходи до їх трактування. Досліджено актуальні питання навчально-виховного процесу, спрямованого на впровадження соціально-педагогічного проєктування у закладах вищої освіти. Узагальнено основні вимоги до проєктування освітнього середовища ЗВО та професійної підготовки майбутніх фахівців-педагогів. Вказано, що соціальне проєктування – це конструювання індивідом, групою чи організацією дії, спрямованої на досягнення соціально значущої мети, яка є локалізованою за місцем, часом і ресурсами. Сутність соціального проєктування полягає в конструюванні бажаних станів майбутнього. Зазначено, відмінності між соціальними та освітніми проєктами. На відміну від соціальних проєктів, які спрямовані на перетворення та вдосконалення соціуму, суспільних відносин і процесів, педагогічні проєкти сфокусовані на вирішенні завдань освіти та виховання. Визначено об'єкти соціальних проєктів: соціально-культурне середовище (створення сприятливого соціокультурного простору та оптимізація умов саморозвитку особистості, соціальної групи, території в цілому); спосіб життя (підтримка окремих видів та напрямів діяльності особистості, які сприяють зростанню якісних показників життя); сфери життєдіяльності особистості (освітня, навчальна, виробнича, спортивна, інформаційна тощо). Обґрунтовано, що соціально-педагогічний проєкт – це сконструйоване соціальне нововведення, метою якого є вдосконалення педагогічних процесів (розвитку, освіти, виховання, соціального становлення особистості) у певних соціокультурних умовах. Соціально-педагогічне проєктування – це попереднє цілеспрямоване визначення і конструювання програми діяльності суб’єктів педагогічного процесу в їхній взаємодії, а також подальша реалізація цієї програми, що спрямована на забезпечення особистісно-розвивального підходу до виховання та навчання. Перспективи подальших наукових досліджень вбачаються у виявленні актуальних проблем використання соціально-педагогічного проєктування.