ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНІК МАЙНДФУЛНЕС У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: РЕФЛЕКСІЯ ДОСВІДУ - СЕМИГІНА, Тетяна; СТОЛЯРИК, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В останні роки у соціальних науках дедалі більшої популярності набувають інструменти та техніки, які наснажують клієнтів до усвідомлення, розуміння та прийняття природи власного «Я». Одним із таких інструментів є майндфулнес, який включає як саморегуляцію уваги (процес спрямування уваги і усвідомлене спостереження за потоком думок, емоцій, тілесних відчуттів, які людина переживає тут і зараз), так і орієнтованість на досвід (відкрите, зацікавлене прийняття власного досвіду в певний момент часу). Ця наукова розвідка ґрунтується на рефлексивному осмисленні та аналізу авторського досвіду використання майндфулнес-практик в експериментальних інтервенціях із соціальної роботи, зокрема у розкритті методологічних особливостей застосування окремих майндфулнес-технік, специфічних труднощів, які можуть виникати при їх використанні, вимог до підготовки тренерів, що працюватимуть з даною методологією та його переваги. Техніки апробовано в рамках експериментальних інтервенцій для жінок, що живуть з ВІЛ/СНІД, мають малолітніх дітей та опинилися у складних життєвих ситуаціях «Майстерня можливостей» (2012-2014 рр., Дніпро, Полтава, Черкаси, Чернігів) та інтервенції з розвитку, сильних сторін батьків, що виховують дітей з аутизмом (2021 р., Львів). У статті розкрито специфіку використання вправ «Я перед дзеркалом» та «Мій образ», спрямованих на трансформацію самооцінки клієнтів соціальної роботи. Досвід апробації практик майндфулнес в інтервенціях із соціальної роботи демонструє позитивні результати щодо піднесення самооцінки учасників, поведінкових змін, покращення фізичного та психоемоційного самопочуття, пошуку внутрішніх ресурсів, підвищення їх здатності до самомотивації та самонаснаження. Обговорено вимоги до підготовки тренерів у роботі з майндфулнес-техніками та перешкоди й ризики, на які слід зважати під час використання технік майндфулнес.