НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ДІТЯМ-СИРОТАМ ТА ДІТЯМ, ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ - СУЛІМЕНКО, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України в 2022 році різко зросла кількість соціальних проблем та ризиків. Перед державою постали нові завдання для забезпечення соціально-правового захисту громадян. Виконання цих завдань можна досягти шляхом надання якісних соціальних послуг як на державному, так і місцевому рівнях. У науковій статті авторкою розглянуто питання надання соціальних послуг дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, в об’єднаній територіальній громаді. Розкрито сутність, визначено потреби та ресурси означеної категорії, які є актуальними на місцевому рівні. Проаналізовано поняття «соціальні послуги», «територіальна громада», «об’єднана територіальна громада», та головні принципи надання соціальних послуг дітям в умовах воєнного стану в Україні. Визначено головних суб’єктів, що надають соціальні послуги – соціальні служби та об’єкти діяльності означених суб’єктів. Відзначено, нагальну проблему сьогодення та важливість організації роботи з використанням інтегрованого підходу в наданні соціальних послуг дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування. Окреслено коло соціальних проблем, ризиків, які визначають основні форми та методи надання соціальних послуг цій категорії дітей. З’ясовано, що не дивлячись на те, що Україна перебуває у стані війни, проводиться соціальна робота по влаштуванню дітей в сімейні форми виховання. Визначено, що процес удосконалення соціальної роботи з дітьми означеної категорії в об’єднаній територіальній громаді в умовах воєнного стану можливий та потребує нових підходів в діяльності структур, причетних до роботи з дітьми. Зазначено, що надання соціальних послуг в об’єднаній територіальній громаді розвивається як один з пріоритетних напрямків, як на державному так і місцевому рівнях.