ЕКОКУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ В ПРОЕКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ХОРЕОГРАФА - ЗАЄЦЬ, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті зазначено зв'язок між поняттями «екологія», «культура» та «екокультура особистості». Проаналізовано поняття «природа» як філософську категорію, зазначивши особливості форм вираження І та ІІ природи. Розкрито поняття екологічної культури в залежності формування свідомості людини; зазначено проблеми формування екологічної свідомості у дітей; наведено приклад формування екокультури в процесі проектної діяльності, як практичний досвід підготовки хореографів до роботи в закладах освіти. Відмічено, екологічні катастрофи як наслідок антропологічної дії сьогоднішнього суспільства на живі системи всіх рівнів. Наголошено на проблемі бездуховності та споживацькому ставленні до природи, що залежить від екокультури особистості. Описано ланцюг системи формування екологічних знань, культури. Школу розглянуто як сходинку збагачення людини знаннями про природне і соціальне оточення, ознайомлення із загальною цілісною картиною світу і формування науково обґрунтованого морального і естетичного ставлення до природи. Розкрито значимість екологічної парадигми в освітньому процесі для розвитку духовно-моральних якостей особистості підвищує значущість нормативного та ціннісного компонентів. Визначено, що системне навчання і виховання формує «людину культури», та саме проектне навчання формує «екокультуру особистості». Наведено приклад проектної діяльності на екологічну тему «Сльози землі». Підсумовано, що необхідна комплексна система заходів, що сприяють формуванню екологічної культури особистості протягом всього її життя. Проєктна діяльність хореографа забезпечує засвоєння екологічних знань у системі, повноцінного формування вмінь та їх практичного застосування і, що особливо важливо, формування наступних завершальних компонентів екологічної культури – поведінкового та діяльнісного.