СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ЗМІНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - СЕРБАЛЮК, Юрій (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті висвітлені зміни у соціальному захисті військовослужбовців та членів їх сімей з початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Метою є аналіз нововведень у вітчизняному законодавстві, які спрямовані на посилення соціального захисту захисників Вітчизни. Зазначено, що дія Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у новій редакції поширилась на членів добровольчих формувань територіальних громад, що прирівнює їх до ролі українського війська. Зауважено на непослідовність змін до цього Закону, оскільки його соціальні гарантії не поширюються на їх сім’ї. Самі члени добровольчих формувань територіальних громад також не включенні у перелік осіб, загибель (смерть), інвалідність або часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності яких дає право на одноразову грошову допомогу. Серед позитивних змін відзначено конкретизацію осіб, які відносяться до членів сім’ї військовослужбовців, утриманців, що мають право на таку одноразову допомогу. Однією з найважливіших соціальних проблем військовослужбовців визначено житлову. Проаналізовані спроби по її вирішенню в останні роки. Як позитивне нововведення відзначені кроки до розв’язання проблеми житлового забезпечення військовослужбовців через запровадження доступного іпотечного кредитування та можливість скористатись ним за допомогою програми «єОселя» у мобільному додатку «Дія». Відзначено, що важливим нововведенням для зменшення фінансового тиску стало встановлення державою мораторію на взаємодію військовослужбовців та членів їх сімей з колекторами, кредиторами, колекторськими компаніями, новими кредиторами за власною ініціативою. Зауважено на недостатню роботу з поінформованості військовослужбовців щодо їх прав у сфері медико-рекреаційних послуг. Зроблено висновок про необхідність поширення соціальних гарантій на членів добровольчих формувань територіальних громад, їх сімей, активізації роботи з поінформованості захисників Вітчизни про свої соціальні права.