ТЕХНОЛОГІЯ АСОЦІАТИВНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.5

Ключові слова:

АНМ, імітація, асоціативні образи, асоціативні образи-символи, запам’ятовування, уявний об’єкт, творча діяльність, здобувач, початкова школа

Анотація

Мета. У статті представлено технологію навчання англійської мови здобувачів початкової освіти за методом асоціативних символів (МАС), який є процесуальною основою асоціативного навчання дітей молодшого шкільного віку. Методи: аналіз, систематизація, узагальнення. Результати. Висвітлено досвід використання МАС у процесі навчання англійської мови здобувачів початкової освіти, окреслено напрямки і особливості його використання в навчальному процесі. Метод асоціативних символів це мова рухів, жестів, міміки, мова нашого тіла, мова закодованих ідей та асоціацій. Цей метод покращує сприйняття і відтворення інформації, будуючись на здатності дитини уявляти і фантазувати. Він дозволяє створити образ практично будь-якої лексичної чи граматичної одиниці за допомогою яскравої дитячої уяви. Дитина набагато швидше засвоює іноземне слово, якщо воно асоціюється з певним образом або дією. Метод асоціативних символів, який полягає у вивченні іноземної мови через імітацію, орієнтований на гру. У цьому полягає його головна перевага перед традиційними методами навчання. Цей метод навчання дозволяє розвивати у дітей навички концентрації, самостійного мислення, уваги та дисципліни. Елементи гри роблять навчання цікавим, створюють бадьорий настрій на уроці, полегшують подолання труднощів у навчанні. MАС дає можливість перетворити складний тематичний матеріал на простий, робить нудний навчальний процес цікавим і захоплюючим. Діти рухаються і говорять одночасно. Вони все розуміють, тому що мова і рухи переплітаються. Новизна цієї методики полягає в тому, що лексичний матеріал у них подається не традиційно, а за допомогою асоціативних символів, що звільняє учнів від постійного нудного заучування нових слів та виразів і перетворює складний навчальний процес на запам’ятовування мовного матеріалу в задоволення. Методика розроблена з використанням ігрових технологій, комунікативно-діяльнісного, соціокультурного та особистісно- орієнтованого підходів до інтелектуального розвитку дітей молодшого шкільного віку. Висновок. У статті доведено, що завдяки МАС здобувачі освіти початкової освіти опановують лексичний матеріал набагато швидше і без особливих зусиль, що забезпечує ефективне формування їхньої комунікативної компетентності.

Посилання

Гунько С. В. Метод асоціативних символів – сучасний високоефективний метод вивчення іноземної мови на початковому етапі. Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Філологічні науки : Мовознавство. Луцьк, 2010. № 8. С. 319–329.

Гунько С. Новий підхід до вивчення англійської мови на початковому етапі. Початкова школа. 2011. № 8. С. 32–34.

Граючись вчимося. Англійська мова: програма та методичні рекомендації / С. В. Гунько та ін. ; Редакції газет з дошкільної та початкової освіти. Київ, 2013. 88 с.

Гунько С., Коновалюк З. Граючись, учимось. Англійська в рухах : навч. посіб. для дітей старшого дошкільного віку. Тернопіль :Підручники й посібники. 2020. 120 с.

Гусак Л. Лінгводидактичні аспекти асоціативного навчання молодших школярів іноземних мов. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Педагогічні науки. Луцьк, 2015. № 1(302). С. 37–41.

Роман С. В. Методика навчання англійської мови у початковій школі : навчальний посібник. К. : Ленвіт, 2005. 208 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ГУСАК, Л., ГОНЧАР, К., & СТАДНИК, Н. (2023). ТЕХНОЛОГІЯ АСОЦІАТИВНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 30–38. https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.5

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають