НАСТУПНІСТЬ У ФОРМУВАННІ КЛЮЧОВИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ПРО РОСЛИННИЙ СВІТ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.7

Ключові слова:

наступність, рослини, інтегрований курс, компетентність, молодші школярі, рідний край, навколишнє середовище

Анотація

У статті проаналізовано стан розвитку проблеми наступності під час вивчення молодшими школярами матеріалу про природу. Проаналізовано, що забезпечення дотримання принципу наступності в процесі вивчення ключових понять та закономірностей про навколишній світ має прямий вплив на розвиток особистості молодших школярів, формування їх природничої свідомості. З’ясовано, що зосередження навчання в початковій школі на рослинах, зокрема квіткових, є цілком обґрунтованим, оскільки цей підхід допомагає формувати систему інтегрованих знань про природу, враховувати особливості психофізіології дітей та створювати зручні умови для їхнього навчання. Процес навчання на прикладі квіткових рослин дозволяє учням максимально зблизитися з предметом вивчення, використовуючи їхні власні спостереження та дослідницькі вміння. Це сприяє кращому засвоєнню матеріалу та формує позитивне ставлення до навчання. Важливим аспектом є використання дидактичних принципів наступності, наочності, доступності та науковості. Автор статті наголошує, що важливо враховувати аспект повсякденного життя учнів, де рослини відіграють значущу роль. Такий підхід дозволяє побудувати зв’язок між тим, що вивчається у школі і реальними життєвими ситуаціями. У науковій розвідці зазначено, що учням простіше сприймати та асимілювати нові знання, якщо вони мають певний практичний досвід із предметом вивчення. У статті закцентовано увагу на знаннях та вміннях молодших школярів, які сприяють розвитку дослідницьких умінь та навичок, прищеплюють екологічну свідомість, стимулюють до пізнання світу. Наведені приклади вправ та дидактичних ігор сприяють кращому запам’ятовуванню та розвитку мислення молодших школярів, поглиблюють знання про рослини, що їх оточують, природу та навколишній світ.

Посилання

Гораш К. В. Підготовка вчителів до забезпечення наступності у впровадженні реформ: початкова школа – гімназія. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Навчання через гру в освітньому просторі України: досвід, виклики, ідеї та рішення» (18–19 березня 2021 року, м. Запоріжжя) Випуск № 1(43). 2021.

Ковшар О. В. Роль принципів наступності і перспективності в організації безперервної освіти. Педагогіка вищої та середньої школи. Вип. 1. С. 176–185. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PVSSh_2017_1_22 (дата звернення: 13.12.2023).

Нова українська школа. Концептуальні засади реформування середньої школи. Концепція нової української школи. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/media/reforms/ukrainska-shkola-compressed.pdf (дата звернення: 13.12.2023).

Пометун О.І. Нова українська школа : розвиток критичного мислення учнів початкової школи : навч.-метод. посіб. Київ : Видавничий дім «Освіта», 2020. 192 с.

Савчин М. В., Василенко Л. П. Вікова психологія. Київ : Академвидав, 360 с.

Ушинський К. Д. Твори в 6-ти томах. Т. 2. Київ, 1954. 500 с.

Типові освітні програми Нової української школи для закладів загальної середньої освіти: 1–2 та 3–4 класи. Київ : «Світоч», 2019. 336 с.

Черненко Г. Особливості вивчення природознавства молодшими школярами в Україні (початок ХХІ століття – сьогодення). Науковий збірник «Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник науко-вих праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка». Том 18. № 18. С. 184–192.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ЧЕРКАВСЬКА, М. (2023). НАСТУПНІСТЬ У ФОРМУВАННІ КЛЮЧОВИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ПРО РОСЛИННИЙ СВІТ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 46–52. https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.7

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА