ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗРІЛОСТІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ПОЗАНАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗВО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.9

Ключові слова:

професійна підготовка, фахівець спеціальної освіти, соціальна зрілість, соціальна активність, університет третього віку, позанавчальна діяльність, люди похилого віку, соціальна інклюзія

Анотація

У статті розкрито провідні теоретичні і практичні аспекти сучасного трактування суті соціальної зрілості майбутніх фахівців, критеріїв, показників і технологій її формування. Обґрунтовано чинники важливості формування соціальної зрілості у майбутніх фахівців спеціальної освіти у процесі їх професійної підготовки у ЗВО: вимога готовності і здатності до розв’язання складних задач і практичних проблем спеціальної та інклюзивної освіти у процесі корекційно-педагогічної, діагностико консультативної та дослідницької роботи з клієнтами різних вікових груп; ускладнення діапазону професійних функцій і завдань в умовах сьогодення та зростання ролі професійно-особистісних якостей в їх реалізації і виконанні. Мета статті полягає в аналізі організаційно-педагогічних умов формування соціальної зрілості у майбутніх фахівців спеціальної освіти у процесі позанавчальної роботи та розкритті практичної площини цього питання на прикладі їх залучення до діяльності Університету третього віку при Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. Охарактеризовано форми соціальної активності і взаємодії студентів – майбутніх фахівців спеціальної освіти із суб’єктами організації і забезпечення функціонування університету третього віку при ЗВО; окреслено організаційно-педагогічні умови формування їх соціальної зрілості: усвідомлення численних проблем, що мають місце в об’єктивній реальності та необхідності їх теоретичного осмислення і практичного вирішення не тільки у процесі майбутньої професійної корекційно-педагогічної, діагностико консультативної та дослідницької діяльності, але й у процесі професійної підготовки у ЗВО; суб’єктна позиція, партнерська взаємодія і опора на сильні сторони усіх учасників, задіяних до створення і забезпечення функціонування університету третього віку, як вагомого фактора соціальної інклюзії літніх людей; усвідомлення необхідності поєднання і узгодження вимог і потреб соціуму з особистими бажаннями, прагненнями і соціальною відповідальністю.

Посилання

Вайнілович Н. Волонтерський рух у сучасному українському суспільстві: мотиваційний аспект. Методологія, теорія і практика соціологічного аналізу сучасного суспільства. 2015. № 2. C. 407–410.

Вієвська М. Соціальна відповідальність сучасного фахівця як підґрунтя його продуктивної професійної діяльності. Наука і освіта. 2015. № 9. С. 19–24.

Галета Я. Соціальна зрілість особистості в умовах оновлення інформаційної культури суспільства : монографія / Я. В. Галета. Харків : Мачулін, 2018. 392 с.

Горішна, Н., Слозанська, Г. (2023). Логопедичні послуги в Україні у час війни: результати крос-секційного дослідження. Спеціальна освіта та соціальна інклюзія: виклики ХХІ століття : матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю (м. Запоріжжя, 22 лист. 2023 р.). Запорізький національний університет, 50–52.

Добровіцька О. Волонтерство в інклюзивному середовищі як педагогічна умова підготовки до професійної діяльності соціальних працівників. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Педагогіка. Соціальна робота». 2019. Випуск 1(44). С. 59–61.

Комар Т. Соціальна зрілість особистості як чинник становлення професійної зрілості психолога. Проблеми сучасної психології. 2016. Вип. 34. С. 200–210.

Крюкова О. Соціальна зрілість особистості у сучасних психологічних дослідженнях. Проблеми сучасної психології : збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Іван Огієнка. 2010. Ч. 10. С. 345–353.

Меднікова Г. Соціальна зрілість: сутність і критерії. Вісник Харківського національного едагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Психологія. 2012. Вип. 43. С. 179–186.

Радул В. Соціальна зрілість особистості: монографія / В. В. Радул. – Харків : Мачулін, 2017. 441 с.

Черкашин А. Особливості формування особистісно-професійної зрілості майбутніх фахівців у вищих навчальних закладах: теоретичний аспект. Теорія управління соціальними системами. 2018. Вип. 1. С. 3–13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

ПОЛІЩУК, В., ЦЕГЕЛЬНИК, Т., ПАЦУЛА, І., & ШАЙНЮК, А. (2023). ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗРІЛОСТІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ПОЗАНАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗВО. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 61–67. https://doi.org/10.32782/apv/2023.6.9

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА