ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ УЯВЛЕНЬ ПРО ЗМІННУ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ ВИВЧЕННЯ МАТЕМАТИКИ - СТАСІВ, Наталія; ВІЙЧУК, Тарас (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
З’ясовано стан розробки проблеми формування та розвитку в учнів уявлень про змінну у процесі вивчення початкового курсу математики. Програмою з математики передбачено використання понять, пов’язаних з поняттям змінної, що дозволить більш повно та ефективно розкрити арифметичні поняття, доводити певні узагальнення, які формуються у початковій школі. Це, у свою чергу, створює передумови для успішного вивчення курсу алгебри. Поняття змінної є вищим ступенем узагальнення та абстрагування і потребує неперервного цілеспрямованого навчання учнів початкової школи. Виокремлено методичні особливості та дидактичні умови вивчення молодшими школярами понять, пов’язаних із змінною, у процесі навчання математики. Проаналізовано основні напрямки розвитку поняття змінної у початковому курсі математики. Ознайомлення учнів початкової школи з числовими виразами та виразами зі змінною, використання буквеної символіки при розв’язуванні сюжетних задач є важливим компонентами методики формування уявлень про змінну в початкових класах. Засвоєння школярами рівнянь і нерівностей на базі єдиного підходу до їх розв’язання у початковому курсі математики дозволить не лише забезпечити наступність у навчанні, але і оптимально реалізуватиме внутрішні і міжпредметні зв’язки у цих питаннях, підвищуватиме якість навчання, дозволить економити час навчання дітей. Розв’язання сюжетних задач за допомогою складання рівнянь базується на певних вміннях і навичках учнів, які передбачені програмою з математики для початкової школи. До них відносяться вміння і навички: розв’язувати рівняння на основі взаємозв’язку між компонентами і результатами арифметичних дій; читати і складати вирази; розв’язувати задачі складанням числових та буквених виразів; розуміння функціональної залежності між величинами. Завдання, які містять змінну і пов’язані з нею поняття, формують доволі великий об’єм навчального математичного матеріалу у середній школі. Вони є суттєвими у процесі встановлення зв’язку навчання математики з іншими дисциплінами. Тому варто посилити увагу до формування понять, пов’язаних із змінною вже з перших років навчання дітей.