КОМПЕТЕНТНІСНЕ СПРЯМУВАННЯ УРОКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - СІРАНЧУК, Наталія; БОНДАРЕНКО, Геннадій (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті висвітлено компетентнісне спрямування уроку для того, щоб розвиток мовленнєвих навичок став обов’язковим на заняттях з української мови. Побудову компетентнісного завдання з української мови доцільно пов’язувати з вирішенням тих питань, що виникають у житті учня та впливають на його поведінку. Визначено три ключові напрями роботи, що впливають на формування мовно-літературної компетентності учня початкової школи. Перший напрям – організація роботи щодо формування навички слухання – розуміння усного мовлення. Другий напрям стосується вдосконалення навички говоріння. Третій напрям у навчанні мовлення виявляється у посиленій роботі з розвитку навичок читання. Зазначено, що це завдання вирішується на заняттях не лише читання, а й мови. Встановлено, що учитель має планувати заняття з української мови так, щоб на кожному уроці велась поглиблена робота з розвитку навички слухати й розуміти українське мовлення, говорити, читати українською. Якість уроку значною мірою залежить від того, наскільки вчитель орієнтований на розвиток мовленнєвих навичок. У статті зазначається, що розвиток мовлення не варто відкладати до окремих уроків, а здійснювати постійно. Вказується на важливість розвитку діалогічного і монологічного мовлення. Велика увага приділяється такому важливому виду роботи, як аналіз зразка. Аналіз зразка сприяє успішному виробленню в учнів відповідної навички. Завдання самостійно скласти висловлювання, якщо воно підготовлене попередньою роботою, потребує на уроці небагато часу і дає хороші навчальні результати. Встановлено, що заняття з української мови тільки тоді компетентнісно спрямоване, коли вчитель передбачає для учнів спеціальні завдання з розвитку навички уважно слухати й розуміти усне мовлення, говорити, читати і висловлюватись у письмовій формі. Щоб реалізувати цю важливу вимогу, вчителю передусім необхідно усвідомити її значущість, обов’язковість, виявити готовність переборювати усталені стереотипи, шукати нові способи організації роботи. А це дуже суттєво у період змін, які здійснюються у зв’язку з реформою «Нова українська школа».