РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ ЯК КЛЮЧОВА СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЖУРНАЛІСТІВ В УНІВЕРСИТЕТАХ США - МАРЦІХІВ, Христина (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Доведено, що формування критичного мислення відіграє важливу роль у процесі професійної підготовки журналістів в університетах США. У статті наголошується, що забезпечення навичками критичного аналізу та оцінки інформації стає необхідним у медіа платформах. Досліджено, що критичне мислення в журналістиці має кілька ключових аспектів. По-перше, це здатність аналізувати джерела інформації та визначати їхню надійність та достовірність. Журналісти повинні бути вмілими відрізняти факти від домислів, розуміти потенційні конфлікти інтересів та стежити за представленням інформації. По-друге, критичне мислення включає в себе здатність аналізувати та оцінювати аргументацію. Журналісти повинні бути здатними розуміти, які докази підтримують твердження, які логічні помилки можуть бути присутніми та які можуть бути приховані мотиви учасників дискусії. Проаналізовано вимоги до сучасних журналістів, які стають все більш складними. Обґрунтовано, що формування критичного мислення є необхідною запорукою для успішної кар’єри в сфері журналістики, а саме допомагає студентам-журналістам аналізувати та оцінювати інформацію з різних джерел, здійснювати ретельний аналіз подій, фактів та джерел інформації без упередженості, відстоювати свою точку зору та реагувати на інформаційні провокації, розпізнавати стереотипи та маніпулятивні методи, що є важливим в епоху широкого доступу до інформації. Аргументовано, що критичне мислення розвиває у студентів навички критичного аналізу суспільних проблем, які є необхідними для якісного журналістського виробництва. Студенти-журналісти, які володіють критичними навичками, вміють визначати правдивість і достовірність інформації, перевіряти її джерела та детально аналізувати контекст. Це сприяє збалансованому та об’єктивному висвітленню подій та розвитку свідомого громадянства. На основі проведеного дослідження зроблено висновок, що університети США, забезпечуючи навчання з критичного мислення, формують майбутнє покоління журналістів, які зможуть виконувати свою професійну діяльність, аналізуючи соціальні, економічні та політичні проблеми.