ВИКЛАДАННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРАВИЛ ЗАПОБІГАННЯ ЗІТКНЕННЮ СУДЕН У МОРІ (МПЗЗС) НА ЗАНЯТТЯХ З МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - SMELIKOVA, Viktoriia (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті обґрунтовується необхідність викладання Міжнародних правил запобігання зіткненню суден у морі (МПЗЗС) на заняттях з морської англійської мови у вищих морських навчальних закладах з метою підвищення рівня знань і вмінь майбутніх судноводіїв застосовувати МПЗЗС при різних умовах з урахуванням різноманітних ситуацій і, як кінцевий результат, сприяти зменшенню кількості зіткнень суден у морі. У роботі продемонстровано послідовність завдань для ретельного вивчення МПЗЗС на заняттях з морської англійської мови. Рекомендується, щоб кожне заняття, присвячене вивченню МПЗЗС, було організовано відповідно до комунікативного і змістового підходів, і вимог Модельного курсу IMO 3.17. Структурними частина- ми заняття є початок, презентація, практика та продукція, кожна з яких включає різні види інтерактивної діяльності для практики МПЗЗС. Інтерактивні завдання мають на меті емоційно залучити студентів до теми, активізувати їх знання, відпрацювати правильне використання нової лексики, інтегрувати нові лексичні елементи у комунікативну діяльність. Всі завдання базуються на автентичних документах, реальних професійних сценаріях та офіційних звітах про морські аварії. Інтернет-ресурси та інформаційні технології також повинні бути впроваджені в аудиторне та самостійне вивчення МПЗЗС, щоб підвищити зацікавленість і мотивацію студентів, а також дати їм можливість покращувати свої знання МПЗЗС та навички англійської мови навіть під час перебування у рейсі. Головна компетенція, якою студенти зможуть оволодіти, полягає в тому, щоб описувати необхідні та відповідні дії членів навігаційного містку під час маневрів та ситуацій уникнення зіткнень суден відповідно до МПЗЗС. Результати цієї статті можуть бути використані викладачами морської англійської мови під час планування занять і допоможуть студентам в опануванні та розумінні МПЗЗС через вивчення мови відповідно до вимог ПДМНВ та Модельного курсу морської англійської мови.