ПРОБЛЕМА НАСТУПНОСТІ У ЗМІСТІ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ МІЖ ЗДО І ПОЧАТКОВОЮ ШКОЛОЮ - ВІЛЬХОВА, Оксана; ПАВЛЕНКО, Юлія (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті проаналізовано проблему наступності дошкільної і початкової ланок освіти у системі неперервного математичного розвитку. З’ясовано, що показником ефективності реалізації завдань Базового компонента дошкільної освіти є його наступність зі стандартами початкової школи. Виділено три групи питань, що дозволяють ефективно і поетапно реалізовувати чинні програми розвитку, навчання і виховання дітей дошкільного віку та освітні програми для 1 класу початкової школи. Виокремлено одну з ключових позицій у забезпеченні наступності в освітньому процесі – зв’язок змісту дошкільної і початкової освіти, що забезпечується шляхом побудови Базового компоненту дошкільної освіти та Концепції нової української школи на компетентісній основі. Відповідно, наступність та перспективи математичного розвитку дитини в закладах дошкільної та початкової освіти забезпечується завдяки: наступності у змісті навчання і виховання; наступності у формах і методах освітньої діяльності; наступності педагогічних вимог і умов навчання і виховання дітей. На етапі переходу вихованців ЗДО у початкову школу окреслено коло проблем, що стосуються особливостей предметного змісту математичної підготовки дошкільників, а також організаційні питання їхньої діяльності, які будуть суголосними педагогічному інструментарію вчителя початкової школи. Виділено педагогічні умови ефективної реалізації наступності у вивченні математики дітьми на етапі переходу із ЗДО до школи: наступність у побудові змісту навчальних завдань; узгодженість усіх компонентів методичної системи на основі діяльнісного підходу; педагогічна підтримка учасників освітнього процесу, що забезпечить гнучку адаптацію дитини дошкільного віку до навчання в початковій школі. Відтак, з’ясовано особливості успішного досягнення безперервності освіти, якісного математичного розвитку дітей старшого дошкільного віку та їх готовності до вивчення математики у Новій українській школі. Автори називають одним із визначальних результатів ефективного забезпечення наступності між ЗДО і школою при вивченні математики – готовність до продовження формування математичної компетентності в ЗЗСО.