РОЗВИТОК ПРОДУКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ «ДИЗАЙН І ТЕХНОЛОГІЇ» З ЛІПЛЕННЯ - ГОЛІНСЬКА, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті висвітлено діяльність педагогів початкової освіти в Новій українській школі для впливу сенсомоторного розвитку з моделювання пластичних матеріалів на уроках «Дизайн і технології». Такий процес розкриває почуття прекрасного та бажання творити красу. Встановлено, що поняття «Технологічне навчання» поширюється у навчанні і вихованні для розвитку дітей початкової освіти, яка реалізується засобами класноурочної та позаурочної діяльності в Новій українській школі. Доведено, що в освітньому процесі методи навчання технологічної освітньої галузі спонукають до активної розумової й практичної діяльності педагогів в процесі оволодіння навичками художньо-естетичного спрямування, сприяють розвитку їх творчих здібностей, пізнавальної активності й самостійності, оволодіння навичками професійної майстерності. Аргументовано, що застосування технологічних методів навчання допомагає зробити освітній процес власної діяльності не тільки цікавим для педагогів, а й результативним на уроках «Дизайн і технології». Практичний досвід роботи моделювання з пластичним матеріалом, що використовується вміле один із видів образотворчого мистецтва який впливає на психічний та естетичний розвиток дитини молодшого шкільного віку. У практичній діяльності розширюються знання учнів початкової освіти про підходи та принципи методів моделювання, пропорцій та ознайомлення об’ємних зображень дрібних деталей. Також навчаються використовувати та виконувати необхідні дрібні деталі у процесі навчання з технології. Набути найголовніше і найцінніше у ліпленні з іншими видами пластичних матеріалів, це бачити та відчувати закони краси в естетиці. Практична діяльність роз- виває у дітей дрібну моторику яка впливає на рухову сферу пов’язана з оволодінням предметними діями для розвитку продуктивних видів діяльності. Метою публікації є виокремлення особливостей розвитку продуктивної діяльності здобувачів початкової освіти під час занять «Дизайн і технології» з ліплення. Вважаємо, що розвиток дитячої творчості на уроках «Дизайн і технології» з ліплення в різних класах початкової школи користуються різноманітними прийомами навчання, які стимулюють прояв самостійності, активності, ініціативи дітей, які розвивають дитячу фантазію, уявлення, творче сприйняття, спостережливість, зорову пам’ять на уроках «Дизайн і технологія» з ліплення в Новій українській школі.