ІДЕОЛОГІЧНА СКЛАДОВА У ВИЗНАЧЕННІ ІГРОВОГО ПРОСТОРУ ДИТИНИ - ГАВРИШ, Наталія; ПІРОЖЕНКО, Тамара (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Освітянська галузь як державна інституція завжди відображала ідеологічні засади державної політики, а форма державного устрою та правління визначала пріоритети освітнього процесу держави. Ключовою ідеєю у ситуації утвердження незалежності української держави була визначена національна ідеологія, зінтегрована з загально-цивілізаційними духовними орієнтирами, фундаментальними інностями, як одна з найголовніших засад формування національної свідомості громадянина держави складання та укріплення у свідомості народу своєї національно-державної ідентичності. Домінуючою думкою в дослідженнях освітянської ідеології є спрямування її на поєднання національного і європейського в освіті України, що вимагає глибокого освоєння національного освітянського досвіду та узагальненого бачення європейських освітніх традицій та особливостей. Переважна більшість науковців освітньо–ідеологічного дискурсу пов’язує означену проблему з національно–патріотичним вихованням. Іграшка виступає призмою, через яку громадяни намагаються зазирнути у майбутнє через проекцію активності дитини. Через ігрові дії та ігрові ролі дитина утверджує в своєї діяльності та поведінці проекцію своєї майбутньої соціальної активності. Саме тому іграшка в часи підвищеного ідеологічного життя суспільства була предметом цілеспрямованої уваги. Яскраво простежуєтеся увага до дитячої іграшки в часи радянської ідеології. Державні органи виступали замовниками і регуляторами формування і стимулювання ідеологічно коректних норм виробництва асортименту і споживання дитячої іграшки. Тож, історія створення іграшок, а точніше доволі жорсткий ідеологічний тиск на їх виробництво в радянський період має надати нам важливих уроків і спонукати замислитися о надзвичайно гострих проблемах сучасного виховання, що потребують осмисленої відповідальності. Процес деідеологізації «радянського» контенту в ігровій індустрії» та в освіті загалом свідчить про те, що ідеологічний вимір для створення нової української іграшки залишається актуальним. В пошуках шляхів формування національної, громадянської, культурної ідентичності дітей дошкільного віку неперевершену роль відіграє національна та водночас сучасна іграшка. Вибір її характеристик та критеріїв оцінки знов таки ідеологічно вмотивований цінностями суспільства та зокрема освіти. У статті наводяться результати інтерв’ювання учасників науково–методичного семінару «Іграшка як засіб ідеологічного впливу» стосовно іграшки як засобу патріотичного виховання та ставлення до військової іграшки. Проаналізовані позиції авторів аргументують пошук та обговорення сучасних орієнтирів та загальних питань присутності ідеології в освіті, зокрема присутності ідеології в площині ігрового простору, в якому зростає дитина. Національна освітня ідея потребує ясних та доступних тверджень, в яких простежуються мрії, надії, очікування громадян суспільства на достойне, вільне, щасливе життя. Оформлення такої освітньої ідеї на наш погляд не може бути нав’язливим та багатослівним.