ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ДОШКІЛЬНОГО ПРОФІЛЮ В ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ КУРСУ «СІМЕЙНА ДОШКІЛЬНА ПЕДАГОГІКА» - КАЛІЧАК, Юрій (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті розглянуто особливості підготовки фахівців дошкільної освіти до взаємодії та співпраці з батьками вихованців закладу дошкільної освіти задля реалізації завдань ефективної едукації дітей дошкільного віку. Проаналізовано особистісні риси вихователя, його спроможність налагодити результативні стосунки з вихованцями, а також їхніми батьками з метою здійснення ефективного сімейного виховання дошкільників. Встановлено, що систематичне застосування новітніх методів навчання, інноваційних технологій, нестандартних і нетрадиційних шляхів у педагогічному виші сприятиме набуттю належної фахової підготовки фахівців у сфері дошкільної освіти. Сформульовано основні критерії досягнення успіху у процесі взаємодії вихователя з батьками майбутніми вихователями, а саме: наявність справжнього інтересу до дитини-дошкільника, глибокі знання основних закономірностей її розвитку, дієві заходи щодо індивідуального розвитку особистості дитини, дотримання єдиних вимог ЗДО та сім’ї в реалізації мети виховання дошкільника, постійне самовдосконалення та саморозвиток студентів. З’ясовано характерні особливості підготовки майбутніх дошкільних педагогів до роботи з сім’єю дитини дошкільного віку. Розкрито сутність компетентності студентів щодо даної проблеми, вказано основні напрями її реалізації. Підкреслено, що надзвичайно перенасичений сучасний інформаційний потік щодо взаємодії з батьками дітей дошкільного віку створює перешкоди на шляху повноцінного опанування студентами міцних навичок практичної діяльності. Одним із шляхів уникнення негативних наслідків окресленої ситуації є широке залучення студентів до діяльності науково-дослідних лабораторій, проблемних груп, котрі б детально розглядали сучасні проблеми сімейної дошкільної педагогіки та брали активну участь у їх розв’язанні.