ТЕХНОЛОГІЯ АСОЦІАТИВНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - ГУСАК, Людмила; ГОНЧАР, Катерина; СТАДНИК, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Мета. У статті представлено технологію навчання англійської мови здобувачів початкової освіти за методом асоціативних символів (МАС), який є процесуальною основою асоціативного навчання дітей молодшого шкільного віку. Методи: аналіз, систематизація, узагальнення. Результати. Висвітлено досвід використання МАС у процесі навчання англійської мови здобувачів початкової освіти, окреслено напрямки і особливості його використання в навчальному процесі. Метод асоціативних символів це мова рухів, жестів, міміки, мова нашого тіла, мова закодованих ідей та асоціацій. Цей метод покращує сприйняття і відтворення інформації, будуючись на здатності дитини уявляти і фантазувати. Він дозволяє створити образ практично будь-якої лексичної чи граматичної одиниці за допомогою яскравої дитячої уяви. Дитина набагато швидше засвоює іноземне слово, якщо воно асоціюється з певним образом або дією. Метод асоціативних символів, який полягає у вивченні іноземної мови через імітацію, орієнтований на гру. У цьому полягає його головна перевага перед традиційними методами навчання. Цей метод навчання дозволяє розвивати у дітей навички концентрації, самостійного мислення, уваги та дисципліни. Елементи гри роблять навчання цікавим, створюють бадьорий настрій на уроці, полегшують подолання труднощів у навчанні. MАС дає можливість перетворити складний тематичний матеріал на простий, робить нудний навчальний процес цікавим і захоплюючим. Діти рухаються і говорять одночасно. Вони все розуміють, тому що мова і рухи переплітаються. Новизна цієї методики полягає в тому, що лексичний матеріал у них подається не традиційно, а за допомогою асоціативних символів, що звільняє учнів від постійного нудного заучування нових слів та виразів і перетворює складний навчальний процес на запам’ятовування мовного матеріалу в задоволення. Методика розроблена з використанням ігрових технологій, комунікативно-діяльнісного, соціокультурного та особистісно- орієнтованого підходів до інтелектуального розвитку дітей молодшого шкільного віку. Висновок. У статті доведено, що завдяки МАС здобувачі освіти початкової освіти опановують лексичний матеріал набагато швидше і без особливих зусиль, що забезпечує ефективне формування їхньої комунікативної компетентності.