НАСТУПНІСТЬ У ФОРМУВАННІ КЛЮЧОВИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ПРО РОСЛИННИЙ СВІТ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - ЧЕРКАВСЬКА, Марія (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті проаналізовано стан розвитку проблеми наступності під час вивчення молодшими школярами матеріалу про природу. Проаналізовано, що забезпечення дотримання принципу наступності в процесі вивчення ключових понять та закономірностей про навколишній світ має прямий вплив на розвиток особистості молодших школярів, формування їх природничої свідомості. З’ясовано, що зосередження навчання в початковій школі на рослинах, зокрема квіткових, є цілком обґрунтованим, оскільки цей підхід допомагає формувати систему інтегрованих знань про природу, враховувати особливості психофізіології дітей та створювати зручні умови для їхнього навчання. Процес навчання на прикладі квіткових рослин дозволяє учням максимально зблизитися з предметом вивчення, використовуючи їхні власні спостереження та дослідницькі вміння. Це сприяє кращому засвоєнню матеріалу та формує позитивне ставлення до навчання. Важливим аспектом є використання дидактичних принципів наступності, наочності, доступності та науковості. Автор статті наголошує, що важливо враховувати аспект повсякденного життя учнів, де рослини відіграють значущу роль. Такий підхід дозволяє побудувати зв’язок між тим, що вивчається у школі і реальними життєвими ситуаціями. У науковій розвідці зазначено, що учням простіше сприймати та асимілювати нові знання, якщо вони мають певний практичний досвід із предметом вивчення. У статті закцентовано увагу на знаннях та вміннях молодших школярів, які сприяють розвитку дослідницьких умінь та навичок, прищеплюють екологічну свідомість, стимулюють до пізнання світу. Наведені приклади вправ та дидактичних ігор сприяють кращому запам’ятовуванню та розвитку мислення молодших школярів, поглиблюють знання про рослини, що їх оточують, природу та навколишній світ.