ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРМЕДІАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИВЧЕННІ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - ПРЕДИК, Аліна (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті теоретично обґрунтовано та проаналізовано педагогічні умови використання інтермедіальних технологій у процесі вивчення мистецької освітньої галузі в початковій школі. Особливу увагу зосереджено на окресленні можливостей інтеграції різних видів мистецтв за допомогою цифрових та мультимедійних засобів, що сприяє формуванню художньо-естетичних, креативних і цифрових компетентностей молодших школярів. У статті висвітлено поняття «інтермедіальні технології» в контексті мистецької освітньої галузі та виокремлено їхню роль як інноваційного засобу розвитку особистості молодшого школяра. Узагальнено переваги застосування інтермедіального підходу в умовах Нової української школи, зокрема в аспекті мотивації до навчання, розвитку творчого мислення, формування міжпредметних зв’язків. Обґрунтовано необхідність підготовки вчителя до роботи з інтермедіальними ресурсами та створення відповідного методичного забезпечення. Використання інтермедіальних технологій при вивченні мистецької галузі в початковій школі є важливим чинником модернізації освітнього процесу відповідно до концептуальних засад НУШ. Інтермедіальність як засіб інтеграції різних видів мистецтв дозволяє створювати більш варіативне, мотиваційне та креативне навчальне середовище. Результати дослідження підтверджують, що за умови педагогічно доцільного впровадження інтермедіальні технології сприяють індивідуалізації навчання, активному залученню учнів до мистецької діяльності та розвитку ключових компетентностей. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою методичних моделей інтеграції інтермедіального підходу в освітню практику початкової школи та вивченням ефективності цифрових інструментів у мистецькому навчанні.