ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ЧИСЛОВИХ УЯВЛЕНЬ ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДОШКІЛЬНИКІВ: МІЖДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД - ЗАХАРАСЕВИЧ, Наталія; МАРЧІЙ-ДМИТРАШ, Тамара (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті розкрито сутність і значення інноваційних педагогічних підходів до формування числових уявлень та розвитку обчислювальної діяльності дітей дошкільного віку в контексті міждисциплінарної інтеграції. Обґрунтовано актуальність проблеми в умовах цифровізації освіти, коли формування логіко-математичного мислення є важливою передумовою інтелектуального й творчого розвитку дитини. Проаналізовано теоретичні засади логіко-математичної компетентності дошкільників, охарактеризовано інноваційні освітні технології, які сприяють її становленню: ігрові, інтерактивні, проєктні, інформаційно-комунікаційні, STREAM-технології, а також технології розвитку критичного мислення. Окрему увагу приділено інтеграції народознавчого матеріалу в освітній процес, що забезпечує природність і доступність засвоєння математичних понять через лічилки, народні ігри, прислів’я, казки та елементи українського орнаменту. Такий підхід сприяє формуванню міжпредметних зв’язків, розвитку когнітивних, мовленнєвих та соціально-моральних умінь дітей. Визначено, що міждисциплінарна інтеграція поєднує елементи народної педагогіки з сучасними цифровими технологіями, створюючи цілісне розвивальне середовище. Розкрито потенціал використання LEGO-технологій та штучного інтелекту для підвищення пізнавальної активності й індивідуалізації освітнього процесу. Зазначено, що інноваційні підходи забезпечують не лише формування числових уявлень, а й розвиток логічного, критичного та творчого мислення, що формує у дошкільників готовність до подальшого навчання у школі та соціальної адаптації в сучасному інформаційному суспільстві.