ІНТЕГРАЦІЯ ВАЛЕОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ У РІЗНІ ВИДИ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - МАКСИМОВА, Олена (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття має на меті теоретичне обґрунтування та практичне розкриття шляхів інтеграції валеологічних знань у різні види діяльності дітей дошкільного віку. Актуальність дослідження зумовлена потребою у формуванні в дітей раннього усвідомлення цінності здоров’я, навичок здоров’язбережувальної поведінки та відповідального ставлення до власного тіла і самопочуття. Наголошено, що сучасна дошкільна освіта має реалізовувати валеологічний зміст комплексно, через ігрову, пізнавальну, художньо-продуктивну, рухову, трудову діяльність. Методологія дослідження передбачала аналіз наукових джерел із проблеми валеологічного виховання, визначення принципів інтеграції валеологічних знань (наочності, доступності, ігрової спрямованості, практичної значущості, системності), а також узагальнення досвіду педагогічної практики у закладах дошкільної освіти. З’ясовано, що різні аспекти проблеми валеологічного виховання висвітлювалися у працях вітчизняних і зарубіжних учених та враховуються у змісті сучасних програм і методичних підходів дошкільної освіти України. Розкрито зміст і конкретні приклади впровадження валеологічних знань у діяльність дітей: ігрову, пізнавальну, експериментально-дослідницьку, художню, музичну, трудову, рухову. Наукова новизна полягає у спробі комплексного осмислення інтеграції валеологічних знань у різні види діяльності дошкільників як цілісної педагогічної системи, спрямованої на формування здоров’язбережувальної компетентності. Системне впровадження валеологічного змісту в освітній процес забезпечує стійке засвоєння дітьми правил гігієни, раціонального харчування, безпечної поведінки, формує позитивне ставлення до рухової активності та власного здоров’я. У висновках окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язаних із розробленням системи оцінювання здоров’язбережувальної компетентності та впровадження інноваційних технологій у процес валеологічного виховання.