LEGO-ТЕХНОЛОГІЇ ЯК АКТИВНИЙ ІНСТРУМЕНТ У ФОРМУВАННІ ЧИТАЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ЛІТЕРАТУРНОГО ЧИТАННЯ - ГУДИМА, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Концептуальні засади Нової української школи базуються на принципах діяльнісного підходу, який передбачає трансформацію освітнього процесу з пасивного спостереження на активну, цілеспрямовану діяльність учнів. Такий підхід забезпечує субʼєкт-субʼєктну взаємодію між учителем і здобувачем початкової освіти, де учні самостійно опановують знання, формують навички критичного мислення та розвʼязання проблемних ситуацій. Таким чином, теоретичні знання стають не самоціллю, а інструментом для практичного застосування. Вікові особливості молодшого шкільного віку, а саме висока пізнавальна активність та допитливість, обумовлюють необхідність інтеграції ігрової діяльності в освітній процес. Гра, як провідна діяльність у цьому віці, сприяє розвитку соціальних компетентностей, уяви та креативності, що є важливим для формування цілісної особистості. Отже, ефективна організація навчання має поєднувати освітні та ігрові компоненти, що забезпечить активне засвоєння знань та гармонійний розвиток особистісних якостей дитини. Сучасна освітня практика все більше інтегрує LEGO-технології як інноваційний метод навчання, що реалізує принципи діяльнісного підходу. Цей метод базується на концепції навчання через конструювання, де учні здобувають знання та формують навички в процесі створення та дослідження моделей із конструктора. Використання LEGO-технологій відзначається універсальністю застосування, високою зручністю та відмінними естетичними і технічними характеристиками, що робить їх ефективним педагогічним інструментом. У статті представлено теоретичні засади та результати практичного моделювання застосування LEGO-технологій для формування читацької компетентності учнів 4 класу на уроках літературного читання.