ЗМІШАНЕ НАВЧАННЯ: ЯК ЗБАЛАНСУВАТИ ОНЛАЙН ТА ОФЛАЙН ФОРМАТИ - МОСКАЛЕЦЬ, Олена; ВІННІКОВА, Лілія; КІРСАНОВА, Олександра; ТЕРЕЩУК, Марія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття присвячена дослідженню педагогічних засад змішаного навчання (blended learning) як сучасної форми організації освітнього процесу, що поєднує традиційні аудиторні методи з онлайн-компонентами. Розкрито актуальність теми, зумовлену викликами пандемії COVID-19, воєнними обставинами в Україні та глобальною цифровізацією освіти. Здійснено аналіз наукових підходів до визначення поняття «змішане навчання» та основних моделей його реалізації (rotation, flex, flipped classroom тощо). Узагальнено результати зарубіжних і вітчизняних досліджень, які підтверджують потенціал змішаного формату для підвищення якості освіти, розвитку критичного мислення та автономності студентів. Окреслено ключові проблеми впровадження blended learning у національному контексті: цифрова нерівність, недостатня підготовка викладачів, нерівномірний доступ до ресурсів, а також труднощі балансування між онлайн- та офлайн-складниками. Визначено, що ефективність змішаного навчання залежить від методичного проєктування курсів, педагогічної взаємодії та гнучкої організації освітнього середовища. У статті сформульовано напрями вдосконалення моделі в Україні: розроблення національних стандартів blended learning, підвищення цифрової компетентності педагогів, забезпечення рівного доступу до ресурсів і створення адаптивних освітніх стратегій. Зроблено висновок, що збалансоване поєднання онлайн- і офлайн-форматів сприяє індивідуалізації навчання, підтримці мотивації студентів і забезпечує стійкість освітнього процесу в умовах глобальних і локальних викликів.