КОМУНІКАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ПАРТНЕРСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ ПЕДАГОГІВ І БАТЬКІВ У КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ ОСВІТИ - ПЕТРИК, Крістіна; КОНОНЕНКО, Марина (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті висвітлено механізми формування ефективного партнерства між педагогами та батьками у контексті Нової української школи, що є ключовим чинником забезпечення високої якості освітнього процесу та всебічного розвитку здобувача освіти. Особлива увага приділяється аналізу принципів взаємодії, які забезпечують активне залучення родини до освітньої діяльності, підвищення мотивації учнів, зміцнення довіри між учасниками освітнього процесу та створення позитивного соціального клімату в школі. Розглянуто роль комунікаційних стратегій, зокрема регулярних консультацій, індивідуальних зустрічей з батьками, організації спільних освітніх проєктів, тематичних семінарів та інтерактивних заходів, що дозволяють враховувати індивідуальні потреби здобувачів освіти і сприяють їхньому гармонійному розвитку. Проаналізовано психологічні та педагогічні аспекти партнерства, включаючи розвиток емпатії, взаємоповаги, довіри та спільної відповідальності за результати навчання, а також формування компетентностей, необхідних для ефективної взаємодії з батьківською спільнотою. Акцент зроблено на значенні відкритої та конструктивної комунікації між педагогами та родинами як основи для формування спільного бачення освітніх цілей і завдань, підвищення рівня соціальної інтеграції та розвитку партнерської культури в школі. Розглянуто сучасні підходи до залучення батьків у процес прийняття рішень щодо освітніх програм, методів оцінювання досягнень учнів і організації позакласної діяльності, що сприяє створенню демократичного, інтегрованого та інклюзивного освітнього середовища. На основі систематизації наукових досліджень та аналізу досвіду висвітлено рекомендації для педагогів, які дозволяють оптимізувати взаємодію з батьками, підвищити ефективність освітнього процесу, забезпечити цілісний розвиток дітей, враховуючи їхні індивідуальні, соціальні та психологічні потреби. Особлива увага приділяється інтеграції інноваційних методів навчання, розвитку емоційної компетентності школярів, формуванню позитивної мотивації до навчання та активної участі батьків у житті школи як ключового чинника сталого розвитку освітньої спільноти та підвищення якості педагогічної практики.