ПОТЕНЦІАЛ МУЛЬТИМЕДІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ВИДІВ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ - ХАЛАШИ, Михайло (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Мета роботи: у статті розглянуто дидактичний потенціал мультимедійних технологій (МТ) і обґрунтовано теоретико‑методологічні засади їх застосування у формуванні видів іншомовної комунікативної діяльності майбутніх учителів польської мови, визначено завдання, які мають бути реалізовані за допомогою МТ. Дослідження спрямовано на визначення ефективних способів інтеграції мультимедійних засобів для розвитку рецептивних, продуктивних, меді- ативних та інтерактивних умінь у процесі професійної підготовки. Ефективна іншомовна підготовка майбутніх учителів польської мови вимагає створення інтерактивного освітнього середовища, орієнтованого на активну пізнавальну діяльність. Застосування мультимедійних технологій дозволяє ефективно моделювати автентичні комунікативні ситуації через інтерактивні вправи, симуляції та рольові ігри, що є ключовим для розвитку практичних умінь. Крім того, МТ надають доступ до автентичних аудіо- та відеоматеріалів, дозволяючи опановувати мову в її природному контексті та підвищуючи мотивацію студентів завдяки динамічності й варіативності подання матеріалу. Методологія: у статті застосовано комплекс методів: теоретичний аналіз наукової літератури і нормативних документів, компаративний і класифікаційний підходи для систематизації типологій мультимедійних технологій, методи моделювання навчальних сценаріїв та методи проєктної розробки навчальних матеріалів. Емпіричну складову становить опис практичних прикладів застосування МТ з предметної підготовки майбутніх учителів. Наукова новизна: у статті уточнено термінологічну базу дослідження, запропоновано класифікацію мультимедійних технологій та набір практичних рекомендацій, що конкретизує вибір інструментів для розвитку рецептивних, продуктивних, медіативних та інтерактивних умінь майбутніх учителів польської мови. Висновки: дослідження свідчить, що цілеспрямоване використання мультимедійних технологій сприяє підвищенню результативності формування іншомовної комунікативної діяльності через інтеграцію мультимедійних технологій, адаптивність завдань та можливість оперативного зворотного зв’язку.