КВЕСТОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В РОБОТІ СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ - ШВИДУН, Людмила; ПАСІЧНИК, Любов (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті увагу акцентовано на квестових технологіях, які, на думку авторів, можуть стати важливим засобом в організації освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти. Крім того, актуальність питання зумовлюється стрімким розвитком цифрових технологій, оновленням системи загальної середньої освіти, в тому числі її складової – початкової школи. Авторами підкреслено, що сьогодні недостатньо уваги приділяється питанням вивчення особливостей застосування сучасними вчителями квестових технологій в умовах освітніх змін. Показано, що квест, як активний метод, може використовуватися не лише для роботи з учнями та педагогами, а й для активізації роботи з батьками здобувачів освіти, що суттєво розширює рамки освітнього процесу. Зазначено, що останнім часом квестові технології активно входять у вивчення навчальних предметів початкової школи, оскільки їх функціональні можливості дозволяють розв’язувати головні завдання та цілі різних навчальних дисциплін. Зокрема, квестові технології можуть стимулювати розвиток навчальних умінь та навичок здобувачів освіти, поглиблювати їх знання тощо. Сфокусовано увагу на використанні можливостей Інтернету для розробки та проведення квестів. Охарактеризовано певні види квестів, зокрема, моноквести, які можуть стосуватися вирішення певного питання окремо взятої навчальної дисципліни, та міжпредметні квести, що поєднують декілька навчальних предметів. Авторами зроблено спробу довести, що квест можна вважати інтелектуальною грою, проходячи який учні навчаються виявляти кмітливість, організованість, стають єдиною командою, яка налаштована на позитивний результат. Наголошено, що квести можуть поєднувати мозковий штурм, тренінги, завдання в ігровій формі, змагання тощо, а сам квест відносено до інтерактивної моделі навчання, що сприяє розвитку у здобувачів освіти як розумових, так і фізичних здібностей, покращує пам’ять, уяву, увагу, комунікаційні навички тощо. Виокремлено основні характеристики квесту: інтерактивність, проблемні завдання, включення елементів рольової гри тощо, Показано, що елементами гри часто стають ігрові механіки, такі як нарахування балів, отримання нагород, змагання між командами. Це стимулює інтерес учнів, а використання різних ресурсів сприяє підвищенню його якості.