ФОРМУВАННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ У ПРОЦЕСІ КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВОЇ РОБОТИ - ПАВЛИШИНА, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
У статті проаналізовано проблему формування математичної компетентності дітей з особливими освітніми потребами у процесі корекційно-розвиткової роботи як одного з пріоритетних напрямів сучасної корекційної педагогіки. Математична компетентність розглядається як здатність учня розуміти й застосовувати математичні знання у різних життєвих контекстах, здійснювати обчислення, аналізувати інформацію, робити висновки, аргументувати власну позицію та розв’язувати логічні й практичні завдання. Визначено, що процес формування математичної компетентності дітей з особливими освітніми потребами повинен ґрунтуватися на створенні цілісного педагогічного простору, де навчальна, корекційно-розвиткова та виховна діяльність є взаємопов’язаними й взаємодоповнюють одна одну. Такий підхід забезпечується системою організаційно-педагогічних умов, які охоплюють: індивідуалізацію освітнього процесу, мультисенсорний підхід, використання адаптивних стратегій і цифрових технологій, педагогічне партнерство усіх учасників команди психолого-педагогічного супроводу та інтеграцію корекційно-розвиткової роботи в навчальний процес закладів загальної середньої освіти. У структурі формування математичної компетентності дітей з особливими освітніми потребами виокремлено п’ять взаємопов’язаних компонентів: мотиваційний (відображає позитивне ставлення до математики, інтерес до пізнавальної діяльності, віру у власні сили), когнітивний (охоплює систему базових математичних знань, уявлень про кількість, форму, величину, простір і час, а також логічні операції мислення), операційно-діяльнісний (пов’язаний із умінням застосовувати знання на практиці, виконувати обчислення, розв’язувати задачі, планувати послідовність дій), компенсаторний (орієнтований на розвиток і часткову компенсацію пізнавальних процесів), соціально-комунікативний (передбачає використання математичних знань у спілкуванні, спільній діяльності, побутових і навчальних ситуаціях).