ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА ПОЗИЦІЯ ЯК СКЛАДНИК ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - ТОМАШЕВСЬКА, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2021)
В статті розкрито сутність професійно-педагогічної позиції та її значення в реалізації завдань професійної підготовки майбутніх учителів. Обґрунтовані складові педагогічної позиції: мотиви, установки, відношення до педагогічної діяльності. Визначено джерела та механізми формування професійної позиції. Обґрунтовано, що саме позиція педагога є тією інтегральною характеристикою, через яку можливо аналізу- вати одночасно як особливості особистості педагога, так і його діяльність. Розкрито основний компонент, що вказує на особливості становлення професійної позиції – система уявлень про професію і позитивне ставлення до неї.