ВИХОВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - ДАНИЛЮК, Оксана; ІОВХІМЧУК, Наталія; ЗДІХОВСЬКА, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2022)
У статті розглядаються актуальні проблеми виховання національної свідомості майбутніх учителів початкової освіти у процесі фахової підготовки у закладах вищої освіти. Зміни, що відбуваються в сучасному українському суспільстві, обумовили актуальність обраної теми дослідження. На вчителя початкової школи покладена велика місія – виховання свідомого громадянина української нації. Нації, звитяжністю і нескореністю духа якої захоплюється увесь сучасний свідомий світ. На основі теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури, практичного досвіду висвітлено основні концептуальні підходи до виховання національної свідомості майбутніх фахівців початкової освіти у процесі фахової підготовки у ЗВО. Обґрунтовано особливості організації навчально-виховної діяльності майбутніх учителів у процесі виховання національної свідомості. У статті зосереджено увагу на шляхи виховання національної свідомості майбутніх фахівців початкової освіти у процесі вивчення таких навчальних дисциплін: «Сучасна українська мова з практикумом», «Українська етнопедагогіка», «Педагогічна етика та комунікативний етикет». Зроблено висновки, що формування національної свідомості майбутніх учителів початкових класів – складова і невід’ємна частина вирішення фундаментальної проблеми підготовки національних педагогічних кадрів. Тому цю суспільно важливу інтегровану якість необхідно формувати цілеспрямовано і систематично ще в стінах педагогічних навчальних закладів. Дослідження показало, що робота з формування національної свідомості може бути ефективною, якщо цілеспрямовано і послідовно впроваджувати усі можливі засоби й методи національного виховання у навчально-виховний процес педагогічного вищого закладу освіти і якщо цю роботу систематизовано за певними напрямами, які відбивають основні сутнісні аспекти цього процесу (навчальний, виховний, самостійна робота).