РОЗВИТОК ТВОРЧОЇ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ МОЛОДІ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОЇ ПЕДАГОГІКИ - КАЛАШНЮК, Володимир; ШТИХАЛЮК, Володимир (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
В статті зазначається, що в сучасних умовах проблема формування та розвитку творчих здібностей особистості знову ставиться на порядок денний в педагогічній науці та практиці, тому що творча активність представляється однією з ключових якостей особистості. Доведено, що творча індивідуальність кожного унікальна та неповторна. У кожній людині є риси, притаманні тільки їй і нікому більше, тому так важливо вивчати, аналізувати, уважно плекати творчі задатки молодих музикантів, які тільки починають свій шлях в мистецтві. Зазначається, що в музичній педагогіці існує численна кількість думок вчених з цього питання, проте для того щоб розібратись, необхідно якнайповніше розкрити поняття «творчість». Сучасні європейські вчені у своїх дослідженнях характеризують та описують «творчість» як поєднання інтелектуальних та особистісних факторів. Зазначається, що осмислення категорії «творча активність особистості» здійснювалося у процесі аналізу наукових понять «творчість» та «активність особистості». Аналіз літературних джерел показав, що творча активність як дидактична категорія залишається предметом досліджень вчених. Посилення уваги до цієї проблеми в даний час пов’язане з розумінням її визначальної ролі у розвитку особистості, пред’явленням більш високих вимог до таких якостей людини, як здатність до саморозвитку та самовдосконалення. Музична творчість описується як багатовимірне явище, яке можна оцінити за трьома вимірами: характером, продуктом, змістом. Пізнавальні процеси, включені до структури творчої активності здобувачів освіти, мають індивідуальний характер, визначають індивідуальний стиль в творчості. Описано, що підвищення пізнавального інтересу та пізнавальної активності мотивує молодого музиканта на подальшу активізацію творчого пошуку, на включення до нього несподіваних, часом парадоксальних напрямів діяльності. Це розширює творчі горизонти, змушує шукати все нові та нові матеріали для вивчення, аналізувати та порівнювати їх.