НОВІ ПІДХОДИ У ЗАСТОСУВАННІ ОЗДОРОВЧОЇ ГІМНАСТИКИ НА ЗАНЯТТЯХ З ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЗІ ЗДОБУВАЧАМИ ВІЩОЇ ОСВІТИ - АНТІПОВА, Жанна; ШУРХАЛ, Людмила (Acta Paedagogica Volynienses, 2021)
Стаття присвячена результатам розробки та експериментального застосування комплексів оздоровчої гім- настики в системі фізичного виховання для здобувачів вищої освіти, що належать за станом здоров’я до підго- товчої медичної групи. Наукова розробка комплексів розкриває ефективні методи проведення занять з оздоровчої гімнастики, які сприяють залученню студентів до активного засобу життя в період навчання в закладах вищої освіти. Заняття, апробовані на практиці, представлені у вигляді комплексів оздоровчих вправ: танцювальні рухи аеробіки, загальнорозвиваючі комплекси вправ та комплекс вправ з м’ячем, надані методичні рекомендації. Окремо зазначено, що проблемою залучення студентів підготовчої групи до занять оздоровчою гімнастикою цікавляться педагоги і вчені в багатьох країнах, розглянуті деякі результати науково-педагогічних досліджень. Аналіз наявного навчального процесу і дослідницька робота показали, що введення в програму з фізичного виховання оздоровчої гімнастики і вправ з м’ячем дає позитивний результат у підвищенні активності студентів. У проведенні занять оздоровчою гімнастикою в поєднанні з вправами з м’ячем виділені основні цілі: – навчання різним танцювальним рухам; – формування стійкого інтересу до рухової активності; – збереження і зміцнення здоров’я студентів. Висунуто припущення, що такі методи проведення занять нададуть можливість систематизувати теоре- тичні знання, урізноманітнити практичні вміння, формувати навички для самостійних занять у позанавчальний час, що в підсумку дозволить успішно вирішити головне, найбільш актуальне на сьогодні завдання навчання. Розроблено план проведення заняття оздоровчою гімнастикою в поєднанні з вправами з м’ячем, зроблена порівняльна характеристика даних фізичної підготовленості до і після експериментальних занять, зроблено математичний аналіз та підбито підсумки застосування запропонованих комплексів вправ.