ВИКОРИСТАННЯ АРТТЕРАПІЇ В ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПОЗИТИВНОГО СТАВЛЕННЯ УЧНІВ ДО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖЕННЯ - БИКОВ, Іван (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Проблема. Професійна підготовка майбутніх учителів початкових класів натепер потребує більш ретельного вивчення компетентностей, що лежать в її основі. Сформованість здоров’язбережувальної компетентності здобувачів вищої освіти безпосередньо впливає на формування позитивного ставлення здобувачів початкової освіти до здоров’я, здоров’язбереження, недопущення шкідливих звичок. Мета статті – здійснити дослідження проблеми використання арттерапії в професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів для формування позитивного ставлення учнів до здоров’язбереження. Методологія дослідження базується на базових сучасних положеннях педагогічної науки, психології, культури здоров’я, і відображає взаємозв’язок методологічних підходів до вивчення поняття процесу формування здорового способу життя професійно успішного майбутнього вчителя початкової школи. Наукова новизна. Проаналізовано проблему використання арттерапії в професійній підготовці майбутніх учителів початкових класів для формування позитивного ставлення учнів до здоров’язбереження в процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти. Висновки. Арттерапію важливо використовувати роботі зі здобувачами початкової освіти для формування стійких знань про здоров’я, недопущення шкідливих звичок та здоров’язбереження. Арттерапія формує конструктивні форми поведінки; усуває надмірне напруження, тривожність і бар’єри для продуктивних, конструктивних дій у здоров’язбереженні дітей. Здобувачам початкової освіти доцільно проведення занять із застосуванням елементів арттерапії. Це дозволяє здійснити процес здоров’язбереження м’яко і гуманно, позбавляючи дитину від тривожності, страхів, замкнутості та сприяє формуванню здоров’язбережувальної поведінки.