РОЗВИТОК РОЗУМОВОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ У ДИДАКТИЧНІЙ ГРІ - СМОЛЮК, Іван; СМОЛЮК, Артем (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті виявлено, теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено педагогічні умови розвитку розумової активності учнів початкової школи у дидактичній грі. Пошук нових психолого-педагогічних підходів до розвитку розумової активності дітей молодшого шкільного віку стає все більш значущим, оскільки саме активність розуму є однією з основоположних властивостей особистості. Розумове виховання і розвиток дітей полягає не тільки в тому, щоб дати дітям знання, а й навчити їх використовувати ці знання в різноманітній діяльності. Робота аналізує теоретичні закономірності, становлення та розвитку розумової активності дітей молодшого шкільного віку засобами дидактичних ігор. Виявлені та обґрунтовані провідні педагогічні умови використання дидактичних ігор як засобу розвитку розумової активності. Важливим чинником у розв’язанні досліджуваної проблеми, є систематичне використання дидактичних ігор в освітньому процесі початкової школи. До змісту освітнього процесу дітей молодшого шкільного віку входить виховання розумової активності, розвиток інтелектуальних умінь і навичок, уяви, сприйняття, пам'яті, мислення, допитливості і розумових здібностей. Виховання розумової активності − це, перш за все, розвиток активної розумової діяльності учнів. Використання дидактичної гри, в якій одночасно діють два начала: навчальне (пізнавальне) та ігрове (цікаве), зумовлено ще і потребою пом'якшення переходу від однієї провідної діяльності до іншої, а також тим, що в процесі гри діти легше засвоюють знання, отримують уявлення про навколишній світ. Суть методики використання дидактичних ігор у процесі розумового виховання дітей молодшого шкільного віку полягає в тому, що у дітей послідовно розширюються уявлення про окремі об’єкти оточуючого середовища, формується логічне мислення, вміння аналізувати, класифікувати та порівнювати. Провідною формою роботи виступає повсякденне спілкування класовода з дітьми з використанням матеріалу дидактичних ігор. Розроблена методика використання дидактичних ігор як засобу розвитку розумової активності вимагає дотримання низки педагогічних умов, серед яких: використання дидактичних ігор у процесі спілкування з дітьми в різних видах діяльності в к онтексті вирішення завдань розумового виховання; використання наочності у процесі роботи з дидактичними іграми; чітка організаційна структура освітнього процесу.