СУЧАСНІ АСПЕКТИ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - КУЗАВА, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті зосереджено увагу на сучасних аспектах естетичного виховання осіб із порушеннями інтелектуального розвитку, яке автор розуміє як процес формування здатності правильно сприймати, розуміти, переживати й оцінювати прекрасне у різноманітних сферах життя та розвивати вміння відтворювати це у власній діяльності За результатами аналізу наукових джерел встановлено, що естетичне виховання дітей із порушеннями інтелектуального розвитку спрямоване на розвиток і збагачення емоційно-чуттєвої сфери такої дитини. Структурними компонентами естетичного виховання є естетичне сприйняття, естетичне ставлення, естетичне почуття, естетичне судження, естетичний ідеал, естетичний смак, естетична діяльність. Вони визначаються розумовою, моральною, емоційною, духовною діяльністю людини і зумовлюють істотні зміни в її світосприйнятті, переконаннях, поведінці, сприяють естетичній діяльності особистості, розвитку її творчих сил та здібностей відповідно до об’єктивних законів розвитку краси. Констатовано, що естетичні емоції, переживання, смак до прекрасного формуються у дітей протягом усього перебування у спеціальному закладі освіти: навчально-трудовій діяльності, естетичному оформленні побуту, спілкуванні з природою, культурі взаємостосунків із педагогом, однолітками тощо. Подальший естетичний розвиток вихованців відбувається у процесі художнього виховання, тобто при безпосередньому ознайомленні з творами мистецтва (літературними, образотворчими, музичними, драматичними) та участі в різних видах художньої самодіяльності (малюванні, музиці, роботі з природничим матеріалом, співах, декламації, танцях). Доведено, що інтелектуальний недорозвиток, низький рівень пізнавальної діяльності, порушення емоційно-вольової сфери ускладнюють таку роботу. Естетичне сприймання передбачає наявність суджень, оцінок, емоційного ставлення до навколишнього світу. Звичайно, тут не йдеться про формування у дітей порушеннями інтелектуального розвитку повноцінного естетичного сприймання. Проте, під впливом корекційно-виховної роботи можна досягти деякого рівня правильних суджень і виробити певну естетичну чутливість, яка містить елементи естетичного сприймання.