ЛІНГВОДИДАКТИЧНІ ОСНОВИ АСОЦІАТИВНОГО НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ЗДОБУВАЧІВ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ - ГУСАК, Людмила; ГОНЧАР, Катерина; ВОРОБЙОВА, Тетяна (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Мета статті – проаналізувати лінгводидактичні особливості асоціативного навчання іноземних мов здобувачів початкової освіти. Методи дослідження. Для розв’язання сформульованих у статті завдань використано такі теоретичні методи: метод аналізу, структурно-функціональний метод, систематизація, узагальнення. Результати дослідження. У змісті асоціативного навчання іноземних мов здобувачів початкової освіти можна виділити можливість оптимізації вивчення іноземних мов у початковій школи. У статті розглянуто декілька основних понять теорії навчання іноземних мов, які є важливими для асоціативного навчання та викладання іноземних мов здобувачам початкової освіти. Говорячи про сучасні технології навчання в початковій школі, які орієнтовані на психологічні особливості молодших школярів та активізацію їхніх резервів, не можна не згадати про інтенсивні методи навчання, які складають ядро стратегії асоціативного навчання. Метою інтенсивного асоціативного навчання є засвоєння максимального обсягу навчального матеріалу за мінімальний період навчання. Асоціативна стратегія навчання в різних її аспектах реалізується з огляду на індивідуальні особливості кожного учня та з урахуванням індивідуально-психологічних відмінностей в оволодінні іноземною мовою. Індивідуальний стиль асоціативного навчання іноземної мови зумовлений наявністю певних здібностей та навичок. Асоціативна стратегія навчання надає таку можливість для гармонійної актуалізації всіх видів індивідуальних якостей здобувача освіти. Ми вивчаємо рідну мову через життєвий досвід без будь-яких зусиль, оскільки дитина з самого народження перебуває в середовищі рідної мови, що сприяє швидкому та ефективному засвоєнню мови. Відповідно до принципів асоціативного навчання дитину потрібно навчати іноземної мови так само, як вона засвоювала рідну мову (Hunko, 2010). Висновки. Проаналізувавши лінгводидактичні особливості асоціативного навчання іноземних мов здобувачів початкової освіти, ми дійшли висновку, що стратегія асоціативного навчання в цілому орієнтована на сучасні інноваційні технології навчання. Вона відповідає новим цілям і завданням навчання іноземних мов у початковій школі з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей молодших школярів та їхніх потреб, серед яких основними є: потреба в іграх (через ігрову діяльність краще засвоюється зміст навчального матеріалу), потреба в русі, потреба в зовнішніх враженнях та когнітивні потреби.