ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - КУХАРЧУК, Петро; КОВРІГІНА, Лілія (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
Впровадження Концепції нової української школи (НУШ) відбувається в умовах воєнного стану, глобалізаційних процесів в системі освіти, швидкого впровадження високотехнологічних та інформаційних галузей зумовлюють потребу у формуванні нових ключових компетентностей у випускників закладів загальної середньої освіти. Так, як суспільні запити розвитку економіки України потребують від системи освіти забезпечення кваліфікованими, успішно підготовленими й вододіючими необхідними знаннями випускників закладів загальної середньої освіти. Особливої уваги потребують умови створення освітнього середовища необхідного для здобувачів освіти, розвитку їх інтелектуальної обдарованості, яка буде реалізовуватися у можливостях і здібностях аналітичного характеру, системної сформованості системи стійких пізнавальних інтересів, здатності впрродовж життя створювати ідеї, методики, тощо. Системно впроваджуючи поставлені завдання можливо за умови створення в закладах загальної середньої освіти освітнього середовища, яке буде сформоване на вимогах компетентнісного підходу, започаткованих Концепцією реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року (2016). Дослідження зумовлене необхідністю розв’язання низки виявлених у процесі дослідження впровадження протиріч між рівнем розробленості в психолого-педагогічній науці питань розвитку дітей в умовах закладів загальної середньої освіти та недостатнім використанням цих напрацювань в створенню освітнього середовища. Сучасні вимоги до розвитку економіки, відновлення галузей народного господарства після війни потребує від системи освіти розвитку обдарованих особистостей як інтелектуального потенціалу країни, здатного до її економічного перетворення з метою забезпечення конкурентоспроможності на світовому ринку.