ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЗРІЛОСТІ У МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ПОЗАНАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗВО - ПОЛІЩУК, Віра; ЦЕГЕЛЬНИК, Тетяна; ПАЦУЛА, Ірина; ШАЙНЮК, Анастасія (Acta Paedagogica Volynienses, 2023)
У статті розкрито провідні теоретичні і практичні аспекти сучасного трактування суті соціальної зрілості майбутніх фахівців, критеріїв, показників і технологій її формування. Обґрунтовано чинники важливості формування соціальної зрілості у майбутніх фахівців спеціальної освіти у процесі їх професійної підготовки у ЗВО: вимога готовності і здатності до розв’язання складних задач і практичних проблем спеціальної та інклюзивної освіти у процесі корекційно-педагогічної, діагностико консультативної та дослідницької роботи з клієнтами різних вікових груп; ускладнення діапазону професійних функцій і завдань в умовах сьогодення та зростання ролі професійно-особистісних якостей в їх реалізації і виконанні. Мета статті полягає в аналізі організаційно-педагогічних умов формування соціальної зрілості у майбутніх фахівців спеціальної освіти у процесі позанавчальної роботи та розкритті практичної площини цього питання на прикладі їх залучення до діяльності Університету третього віку при Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка. Охарактеризовано форми соціальної активності і взаємодії студентів – майбутніх фахівців спеціальної освіти із суб’єктами організації і забезпечення функціонування університету третього віку при ЗВО; окреслено організаційно-педагогічні умови формування їх соціальної зрілості: усвідомлення численних проблем, що мають місце в об’єктивній реальності та необхідності їх теоретичного осмислення і практичного вирішення не тільки у процесі майбутньої професійної корекційно-педагогічної, діагностико консультативної та дослідницької діяльності, але й у процесі професійної підготовки у ЗВО; суб’єктна позиція, партнерська взаємодія і опора на сильні сторони усіх учасників, задіяних до створення і забезпечення функціонування університету третього віку, як вагомого фактора соціальної інклюзії літніх людей; усвідомлення необхідності поєднання і узгодження вимог і потреб соціуму з особистими бажаннями, прагненнями і соціальною відповідальністю.