ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО ФОРМУВАННЯ ЧИТАЦЬКИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ УЧНІВ ЗАСОБАМИ LEGO-ТЕХНОЛОГІЙ - ГУДИМА, Наталія (Acta Paedagogica Volynienses, 2024)
Концепція Нової української школи передбачає використання діяльнісного підходу у навчанні. Він характеризується такою організацією освітнього процесу, коли учні не отримують одразу готові знання, а здобувають їх у процесі власної навчальної діяльності. У цьому підході школярі є активними суб’єктами навчальної діяльності, а не пасивними спостерігачами. Учні мають можливість оволодіти різними методами пізнання, розвинути навички критичного мислення, навчитись розв’язувати проблемні ситуації, користуючись теоретичними знаннями. Молодший шкільний вік характеризується підвищеною допитливістю до навколишнього середовища. Діти прагнуть задовольнити свої пізнавальні потреби. При цьому зберігається інтерес до ігрової діяльності. Гра продовжує бути важливим елементом їхнього розвитку, допомагаючи розвивати соціальні навички, уяву та творчість. Освітній процес у цей період повинен бути організований таким чином, щоб поєднувати елементи гри та навчання, сприяючи активному засвоєнню знань і розвитку особистісних якостей. Так, учні граючись, навчаються. Сьогодні набувають популярності LEGO-технології – метод навчання під час якого учні отримують певні знання, будуючи та вивчаючи моделі із конструктора. Таким чином відбувається навчання через дію. Ці технології є зручними у використанні, універсальними, характеризуються високими технічними та естетичними особливостями. У статті проаналізовано визначення поняття читацької компетентності; визначено структуру та зміст читацької компетентності молодших школярів; описано сутнісні характеристики LEGO-технологій як активного освітнього інструмента.