ПРОБЛЕМИ МОВЛЕННЄВОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - ЛУК’ЯНИК, Людмила (Acta Paedagogica Volynienses, 2024)
У статті розглянуто проблеми мовленнєвого розвитку учнів початкових класів. Тема є досить актуальною й визначається соціальною значущістю, що зумовлює важливість формування комунікативної компетентності школярів, яка передбачає оволодіння всіма видами мовленнєвої діяльності та культурою мовлення й створює фундамент для освіти на все життя. Високий мовленнєвий розвиток є запорукою міцних і ґрунтовних знань, а також сприяє цілісному гармонійному розвиткові особистості. Метою статті є теоретичний аналіз основних аспектів проблеми становлення мовленнєвого розвитку учнів початкових класів. Тема багатогранності проблеми у молодшого шкільного віку розкривається у фундаментальних класичних і сучасних наукових дослідженнях. Враховано різні аспекти мовленнєвого розвитку дітей молодшого шкільного віку: стан звуковимови, стан фонематичних процесів, стан складової структури слова, лексична сторона мовлення, формування граматичної будови мови, володіння зв’язним мовленням, розвиток інших процесів, стан зорово-просторових функцій. До того часу, коли дитина іде до школи, в неї словниковий запас збільшується настільки, що вона з легкістю може порозумітися з однолітками або дорослими на будь-яку повсякденну життєву тему, яка входить у сферу її інтересів. Доведено, що якість освітнього і корекційно-педагогічного процесів великою мірою визначається тим, наскільки враховуються і реалізуються потенційні можливості в навчанні і вихованні кожної дитини, її індивідуальні особливості. Третина учнів початкових класів має мовленнєві недоліки. Все це перешкоджає успішній навчальній діяльності та обумовлює нестійку успішність дітей. Через це вдосконалення системи корекційно-педагогічної роботи на даний час є першочерговим завданням. Отже, в учнів початкових класів з нормотиповим розвитком мовлення має бути сформоване на лексичному, граматичному і фонематичному рівнях. Тому невід’ємним елементом освітнього процесу на даному етапі розвитку суспільства є корекційно-педагогічна робота педагогів над мовленнєвими недоліками учнів.