ФОРМУВАННЯ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ У СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЯК ЧИННИК ПРОФІЛАКТИКИ СВІДОМОЇ БЕЗДІТНОСТІ - РУСИН, Галина (Acta Paedagogica Volynienses, 2024)
Дана стаття присвячена практичним питанням сімейних цінностей особистості, визначенню сімейних цінностей для студентської молоді та демонстрації необхідності розвитку сімейних цінностей. Розкриваються поняття «цінності» та «сімейні цінності». Наголошується на актуальності даної теми для українського суспільства, оскільки серед молоді існує проблема збалансованості сімейних цінностей, а також низька готовність молоді до створення сім’ї, народження та виховання дітей. Негативний вплив сімейних цінностей пов’язаний з кризовими явищами в духовно-моральній сфері сучасних сімей, впливом європейських тенденцій. Розглянуто поняття «сhildfree», який започаткований був у Америці та проаналізовано причини, чому сучасна українська молодь входить в цю течію. Аналізуючи публікації та дослідження даної проблематики, найпоширенішими мотивами відмови від народження дітей є наступні: розуміння високого рівня відповідальності, що з’являється з появою дітей; негативні спогади про власне дитинство; острах стати поганим батьками; можливість передати дитині важку генетичну хворобу; побоювання, що вагітність може бути важкою або навіть небезпечною для життя; тощо. У статті підкреслено, що саме сім’я є основним середовищем, у якому формуються цінності особистості. Також зазначено, що юнацький вік є сензитивним для засвоєння сімейних цінностей. Розкрито динамічні чинники соціального середовища, які впливають на формування сімейних цінностей особистості. Це такі чинники, як склад думок сім’ї, характер спілкування сім’ї, ставлення соціального оточення до сім’ї, традиції сім’ї та інтелектуальний рівень студентської молоді де вона навчається. Зазначено, що сімейна політика в Україні залишається в руслі традиційної моделі. І в якості об’єкта свого піклування розглядає традиційну модель сім’ї, що орієнтується переважно на підтримку материнства та дитинства. На реалізацію цих завдань спрямована Концепція Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї в Україні, яка серед головних проблем називає низький рівень народжуваності, масову однодітність українських сімей, нестабільність шлюбів.