ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА У ПОЛЬЩІ: ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ ВИМІР - СЛИВКА, Лариса (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Актуальність проблеми, репрезентованої у науковій статті, зумовлюється потребою прогнозування низки нововведень в українську теорію і практику фізичного виховання з урахуванням зарубіжного дослідницького поля. Наголошено на доцільності ґрунтовного осмислення нагромадженого в польській педагогічній науці масиву наукових розвідок про розвиток фізичного виховання дітей та юнацтва в Польщі. Мета дослідження полягає в здійсненні системного аналізу історико-педагогічних праць відповідного змісту, реалізованих польськими вченими. Анонсовано прізвища близько тридцяти вітчизняних науковців, у розвідках яких висвітлено теоретичні, методологічні й методичні засади фізичного виховання, проблему професійної підготовки вчителів до здійснення цієї освітньої праці у школі та історичний досвід фізичного виховання в Україні. Констатовано, що історіографічний аналіз наукового доробку польських дослідників у контексті ретроспективи теорії і практики фізичного виховання у Польщі ще не став предметом комплексного вивчення вітчизняними науковцями. Репрезентовано особливо інформативні праці польських учених щодо вивчення історії фізичного виховання зростаючої особистості, які з’явилися в 1920‒1930-х рр., наголошено на значенні цих досліджень-рефлексій: вони сприяли формуванню підґрунтя польської історіографії з проблеми фізичного виховання учнів. Схарактеризовано окремі історико-педагогічні розвідки, які побачили світ в 1945‒1989 рр., увиразнено думку про те, що у цих джерелах фігурують різноманітні педагогічні знання про історію польського фізичного виховання. Представлено витяги із сучасних польських джерел (після 1989 р.), встановлено, що вони віддзеркалюють неабияке зацікавлення польськими дослідниками темами і подіями щодо фізичного виховання дітей та юнацтва, які хронологічно охоплюють і добу «анексованих територій», і період Другої Речі Посполитої, і роки Польської Народної Республіки, і сьогодення.