АНГЛІЙСЬКА МОВА ЯК ЗАСІБ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - ЛУЧЕНЦОВА, Ірина (Acta Paedagogica Volynienses, 2025)
Стаття присвячена дослідженню значення англійської мови як ключового інструменту професійного спілкування в сучасному інженерно-педагогічному середовищі. В умовах глобалізації та міжнародної інтеграції, коли науково-технічний прогрес і обмін знаннями набувають транснаціонального характеру, володіння англійською мовою стає невід’ємною умовою успішної професійної діяльності інженерно-педагогічних працівників.У статті детально розглядається роль англійської мови у забезпеченні доступу до найновіших наукових публікацій, технічної документації, участі в міжнародних конференціях, семінарах та інших формах обміну інформацією. Підкреслюється, що саме англійська мова є мовою міжнародного спілкування в науково-технічній сфері, що робить її знання критично важливим для інженерів-педагогів, які прагнуть бути в курсі останніх досягнень науки і техніки.Особлива увага приділяється аналізу значення англійської мови для налагодження міжнародних контактів, участі в спільних дослідницьких проектах, обміну досвідом та ідеями з колегами з різних країн. Автор наголошує на тому, що володіння англійською мовою сприяє розширенню професійних горизонтів, встановленню партнерських відносин з іноземними освітніми та науковими установами, а також відкриває можливості для міжнародної академічної мобільності.У статті також розглядається вплив вивчення англійської мови на розвиток когнітивних здібностей інженерно-педагогічних працівників, таких як критичне мислення, аналітичні здібності, вміння вирішувати проблеми та генерувати нові ідеї. Автор зазначає, що володіння англійською мовою сприяє формуванню міжкультурної компетентності, що є важливим фактором успішної професійної діяльності в умовах полікультурного та багатомовного світу. Окремо аналізуються проблеми, пов’язані з використанням англійської мови в інженерно-педагогічному середовищі, такі як недостатній рівень володіння мовою, труднощі у розумінні технічної термінології, мовний бар’єр та інші. У статті пропонуються шляхи вирішення цих проблем, зокрема, шляхом вдосконалення програм навчання англійської мови для інженерно-педагогічних працівників, використання сучасних методів навчання, створення умов для практики спілкування англійською мовою та ін.